Chat

Uudisvoog:

Tagasi

Tootmise juhtimine ja Dynamics 365 Business Central

Allikas: Äri-IT Sügis 2019

Autor: Virgo Vjugin, BCS Itera konsultant

Dynamics 365 Business Centrali majandustarkvara integreerimine tootmisjuhtimise tarkvaraga võimaldab tootmispoole inimestel jätkata harjumuspärase tarkvaraga, andes samas ettevõttele mitmeid olulisi eeliseid, mis aitavad efektiivsust tõsta.

Tootmise juhtimine ja Dynamics 365 Business Central

Iga ettevõte on sünergiline üksus, kus kõik osakonnad peavad koostööd tegema, et rahuldada kogu ettevõtte vajadusi. Majandustarkvara ehk ERP-süsteemide algne eesmärk oli ühendada sujuvalt sellised põhiprotsessid nagu planeerimine, müük, ost, tootmine ja finants. Hiljem on ERP-desse juurde lisatud muid funktsionaalsusi: turundus, klienditeenindus, kontaktihaldus ja inimressurssidega seotud lahendused. Kuigi ERP-s esindatud funktsioonide ulatus on suurenenud, võivad ettevõtte eri osakondades olla kasutusel programmid, mida ei soovita nii kergelt hüljata. Sellisel juhul tuleb kaaluda ERP integratsiooni teiste programmidega.

Integratsioon on viis ERP ühendamiseks teiste süsteemidega, et tagada järjepidev ja katkematu info jagamine ning automatiseerida tööprotsesse. See on kasulik mitmes aspektis, sest käitudes hub’ina suudab ERP koguda ja organiseerida andmeid ettevõtte kõikidel tasemetel kuid osakonnad saavad kasutada spetsiifilisi süsteeme. Ainukene tingimus on siin see, et need süsteemid peavad olema suutelised väljastama ja vastu võtma infot, mida ERP nõuab.

ERP ja MESi (Manufacturing Execution System) integratsioon on suhteliselt uus, aga viimastel aastatel liigub üha rohkem tootmisettevõtteid selle poole.

MESi peamine eesmärk on hallata tellimusi n-ö põrandal, kogudes teavet selle kohta, milliseid materjale kasutatakse; milline on masinate koormus; kuhu suunata inimressurssi; millised etapid on vaja läbida või on juba läbitud. Samal ajal ERP tagab, et põhiandmed, nagu kaubad, hankijad, kliendid ning nendega seotud tellimused, on korras ning tehinguga kaasnev finants liigub automaatselt kaasa.

Nüüd, kui meil on olemas arusaam, mida need kaks süsteemi endast kujutavad ja mida nad teevad, saame minna detailidesse, kus uurime ERP ja MESi integreerimise eeliseid ja mõju.

 

Tsentraliseeritud andmed

Kui kõik andmed on kättesaadavad ühes kohas, parandab tunduvalt sisemist töövoogu. Näiteks ei pea raamatupidamisosakond iga päev, kuu või nädal tegelema andmete sisestamisega, mis kajastavad varude sisse-väljaliikumist tootmisest (tooraine mahakandmine ja valmistoodangu arvele võtmine), vaid see info liigub automaatselt kahe süsteemi vahel, kus inimesele on jäänud vaid kinnitamise roll.

 

Automatiseeritud protsessid

Mida rohkem automatiseerimist, seda parem. Vähendades manuaalsete sisestustegevuste arvu, võidame aega selleks, et näiteks paremini planeerida tootmist või täita hoolikamalt oma ülesandeid.

 

Inimesest tulenevate vigade vähendamine

Kuna protsessid on automatiseeritud, väheneb inimeste tehtud sisestamisvigade arv. See on aga võidetud aeg, mis muidu kuluks segaduste lahendamisele ja halvaks ettevõtte tavapärast tootmisprotsessi.

 

Suhtluse paranemine osakondade vahel

Kuigi iga osakond teeb oma tööd laitmatult ja professionaalselt, võib suhtluses mingi osa infost n-ö tõlkes kaduma minna. Kas unustati saatmata mõni oluline e-kiri või saadi telefonikõnest valesti aru – ohte on mitmesuguseid. Kui aga süsteemselt on müügitellimus ERP-s olemas, näeb ka tootmine, kui palju on vaja toota ning edastada ostuosakonnale infot toorainevajaduste kohta. Inimesel on protsessis ainult korrigeeriv ja kinnitav roll.

 

Tootlikkuse tõus

Kui vähendada aega, mis kulub töötajal sellistele tööülesannetele nagu andmesisestus ja vigade otsimine, saab ta aega ülesannete täitmiseks, mis nõuavad suuremat täpsust ja tähelepanuvõimet. Nii paraneb ettevõtte tootlikkus.

Erinevate süsteemide andmete integreerimine ERP-ga võib tunduda keerulisena, ent sellest saadav tulu automatiseerituse näol võimaldab ettevõttel edasi liikuda järgmisele tasandile.

 

Äriteenindus

Lühidalt konsolideerimisest: Microsoft 365 Business Central teeb elu palju lihtsamaks

Eelmine uudis

järgmine uudis

Määratlemata

Ilmunud on uus Äri-IT ajakirja number Kevad 2022. Kliendilood, majandustarkvara, ärianalüüs ja paljud muud teemad!

DIGITALISEERIMINE