Uudisvoog:

Tagasi

Tootekonfiguraator – kasulik tööriist tootmisettevõttele

Allikas: Äri-IT Kevad 2023

Autor: Terje Kesküla, BCS Itera ERP projektijuht

Business Centrali majandustarkvara valikus on tootekonfiguraatori äpp, mis teeb tootmiskoosluste ja -marsruutide ning komplekteerimistellimuste loomise tunduvalt lihtsamaks. Nii muutub hinnapakkumiste ja müügitellimuste genereerimine palju tõhusamaks.

 

Tootekonfiguraator – kasulik tööriist tootmisettevõttele

Üks Business Centrali väga hea omadus on kerge rakenduste või äppide lisamise võimalus. Selleks tuleb minna Microsofti AppSource’i lehele (https://appsource.microsoft.com), leida huvipakkuv rakendus ning see alla laadida. Valikus on eri valdkondade jaoks mõeldud lahendused ja neid on nii
tasulisi kui ka tasuta.

Microsoft Business Centrali partnerettevõte Insight Works on loonud tootmisettevõttele laiendusrakenduse Product Configurator ehk tootekonfiguraatori. See ei ole eraldi lahendus, vaid lisafunktsionaalsus, mis lisatakse Business Centrali majandustarkvarale.

 

Miks see hea on?

  • Kui lõpptoode koosneb mitmest detailide kombinatsioonist, mida ettevõte ei tea enne kliendi soovi.
  • Kui lõpptoode koosneb paljudest standardsetest komponentidest, mis klientide lõikes erinevad. Näiteks kui on tegu ühe standardtootega, millel on palju standardvariatsioone, mis üldjuhul väga ei kordu.
  • Kui komponentide kombinatsioonidele on võimalik luua erinevaid matemaatilisi valemeid:
    • Ühe või mitme komponendi valik määrab, millised järgmised komponendid võetakse kasutusele.
    • Vastavalt komponendi valikule ja kogusele määratakse järgnevate komponentide kogused.
Joonis 1. Näite diivani komponentidest

Joonis 1. Näite diivani komponentidest

 

Kui Business Centralit kasutades on soov, et müügiinimesel oleks kogu tootevalik kohe süsteemist võtta, siis peab tegema kõikidest võimalikest kombinatsioonidest tootekoodi. See aga omakorda tähendab, et lisaks tuleb luua ning hallata ka BOMe (Bill of Materials – materjalide loend) ja marsruute. Diivani puhul tähendaks see 40 tootekoodi loomist, kuna valikus on eri raamid, materjal ja jalad. Üks klient tahab kahekohalist punase sametiga diivanit, millel on mustad puidust jalad, teine sama diivanit valgete jalgadega jne.

 

Konfiguraatori kasu

Konfiguraatorit kasutades on sul üks tootekood, millega on kaetud kogu valikute loogika. See tähendab, et müügiprotsessis määrab müügimees vastavad valikud ja konfiguraator ise kaasab vajalikud toormaterjalid (ka kruvid, poldid, pakkematerjali jne).

Samuti määrab konfiguraator toormaterjalide kogused vastavalt seatud valemitele. Kui valida näiteks kahekohaline diivan, tuleb kooslusesse kaheosaline vahtpolster ja viis meetrit pakkekilet, kolme kohalise puhul kolmeosaline vahtpolster, kaheksa meetrit pakkekilet ja marsruudile lisatakse tööaega 35 minutit. Konfiguraator ütleb müügiinimesele, millised komponendid peab valima müügiinimene, millised komponendid valitakse ära taustal (tulevad juurde, vahetatakse ümber, võetakse ära), millised on komponentide kogused ja milliseid tegevusi on vaja teha marsruudi (diivani valmimise) jooksul.

 

Joonis 2. Konfiguraatori määratud toormaterjalide kogused ja vajalikud tegevused

Joonis 2. Konfiguraatori määratud toormaterjalide kogused ja vajalikud tegevused

 

Konfiguraator sobib nii komplekteerimist kui ka tootmismoodulit kasutavatele ettevõtetele. Valemitega on võimalik luua väga palju seoseid, mis annavad võimaluse automatiseerida BOMide, uute toodete ning marsruutide loomist. Kõiki valemeid saab ise sisestada ja muuta vastavalt vajadusele ilma tarkvara arendaja kaasamiseta. Valemite loomiseks ning konfiguraatori seadistamise eelduseks on, et valemite loojal on väga head teadmised ettevõtte toodetest ja nende seostest ning selge nägemus võidukohtadest, millele tuginedes siis valemid koostada.

 

Standard Business Centrali ja tootekonfiguraatori võrdlus

Standard Business Centrali ja tootekonfiguraatori võrdlus

BCS Itera on ametlik Insight Worksi koostööpartner ning igati valmis teid nõu ja jõuga aitama.

Kaubandus ja laondus

Jaekaubanduse ERP valimine. 5 olulist küsimust

Eelmine uudis

järgmine uudis

ERP Tehnoloogia

Majandustarkvara tervis pideva jälgimise alla!

DIGITALISEERIMINE