Uudisvoog:

Tagasi

Power BI teine tulemine

Allikas: Äri-IT Kevad 2023

Autor: Koidu Kask, BCS Itera BI konsultant

2022. aastal kuulutas Microsoft välja Power-platvormide teise tulemise ja seda kahe lainena. Andmete kogumise ja analüüsimise platvorm Power BI, mis kuulub samuti Microsofti Power-platvormide sõbralikku perre, sisaldab nüüd ka mitmeid uuendusi.

 

Power BI teine tulemine

Power BI 2022 märksõnad:

  • Ettevõtete vaheline koostöö
  • Suuremad võimalused andmete töötluseks
  • Microsoft 365 integratsioon
  • Paindlikkus litsentsiskeemides
  • Andmete turvalisus
  • AI

 

Muudatused

Uuenduste esimene laine toimus mullu aprillist septembrini, teine kestab aga tänavu kevadeni. Kõik see kõigutab nii mõnegi hea harjumuse alustalasid, tuues aga samas kaasa rohkelt uusi võimalusi ning kattes puuduvaid funktsionaalsusi.

Mõned uuendused integreeruvad olemasolevate lahendustega, kuid mitme suhtes tuleb otsustada, mis edasi saab. Ehkki kõiki ei pea kohe rakendama, on paljud muudatused siiski olulised jätkusuutlikkuse säilitamiseks. Igas valdkonnas on vajadused-võimalused erinevad, nii et igal juhul on otsustamise küsimus, mida võtta ja mida jätta.

Power BI-ga seoses on kasutusel mitu tehnilist skeemi, aga need jagunevad enamasti litsentseerimise aspektist kaheks: Power BI Pro / kasutaja kohta ja Power BI Premium / kasutaja kohta.

Joonis 1. Power BI põhilised litsentsiskeemid

Joonis 1. Power BI põhilised litsentsiskeemid

 

Pro

Pro litsentsitase on praeguseks juba n-ö hügieenifaktor.

Suurimad erinevused kasutajapõhised litsentsid

*See kriteerium on oluline, kui mudel on teenuses. Kui on olemas andmeladu ja seal värskendatakse andmeid kord ööpäevas, siis mitte.

 

Pro-litsentsi kasutamine toetab ettevõtte aruandluskultuuri ja harjumuste tekkimist. Ühised tööruumid ja integratsioon Microsoft 365 kontoritarkvaradega ning Business Centraliga on lahutamatud tööprotsesside osad.

Lihtsama aruande ja keskse mudeliga ühenduse puhul ei ole enam Power BI Desktopi rakendust/faili vahele vaja, nii et jääb ära rohkete failidega majandamine.

Kui aga on vaja töödelda suuremaid andmemahte ja kasutada keerulisemaid andmemudeleid ning serveriparkidesse investeerimise soovi pole, siis ilma Premium-tasemeta enam hakkama ei saa.

 

Premium-litsents

Mõne aja eest pakkus Microsoft kõikidele klientidele Premiumlitsentsi kasutamise võimalust, tänu millele nad said liikuda järgmisele tasemele. Uutele kasutajatele pakutakse samuti kohe 60-päevast prooviperioodi, mis loob aluse teenuse täielikumaks ärakasutamiseks.

Premium-litsentsi tasemega kaasneb suur hulk lisavõimalusi, mis on pigem aruandlust loova ja administreeriva iseloomuga, kuid eelkõige on lubatud suuremad andmemahud ning sisemise analüüsiteenuse (mudeli) kasutamine. Power BI ei ole siin enam pelgalt esitluskiht, vaid teenuse ja Azuri andmete majutamise kaudu saab nii kogu ettevõtte mitmekihilise ärianalüüsisüsteemi üles ehitada.

Joonis 2. Premium per user vs capacity

Joonis 2. Premium per user vs capacity

 

Tasuta lõunaid pole

Tihti küsitakse, et kas aruande vaataja saab tasuta kasutamisvõimaluse. Samuti seda, kas dünaamilisi aruandeid on võimalik vaatajatega jagada nii, et selle eest ei tule maksta. Jah, see on võimalik, kuid siis on enamasti andmed kas vabas veebis või tuleb juurde arvestada haldamiseks kuluv aeg. Samuti ei tasu alahinnata ettevõtte töötajate ajakulu, millel on oma hind. Power BI teenuse puhul ei tehta vahet aruande tegijal ja vaatajal, kõigil peab olema sama taseme litsents, eelkõige siis kõikvõimalike integratsioonide kasutamiseks ning samuti andmete turvalisuse tagamiseks.

Kui nüüd Power BI võimalused, lahendused ja tagatud teenused kokku võtta, on täiesti loogiline, et tarbitud teenuse eest on vaja maksta. Jah, kõiki funktsionaalsusi alati ei kasutata, kuid see on siis pigem valik.

Kui lisada administreerimisse veelgi täiendavaid skeeme, siis läheb haldus kulukamaks ning kuskilt küsitakse see raha ikka tagasi. Sellist asja nagu tasuta kasutajatugi ei ole olemas – raha liigub ikka, näiliselt tasuta asjaga liigutatakse seda lihtsalt teises kohas. Soovitan pigem võtta valitud skeemist maksimumi.

Joonis 3. Power BI kasutaja Outlook’is

Joonis 3. Power BI kasutaja Outlook’is

Meeldetuletuseks: Power BI integratsioonide kohta tasub uuesti lugeda artiklit „Aruandlusvõimalused Microsoft Power BI teenusega“ Äri-IT 2022. aasta sügisnumbrist.

Määratlemata

BCS Itera aitas Eestis käivitada küberkuu!

Eelmine uudis

järgmine uudis

Palk ja personal

Kolmas pensionisammas kui töötaja motivatsioonipaketi osa

DIGITALISEERIMINE