Uudisvoog:

Tagasi

Kuidas muuta ladu efektiivsemaks?

Autor: BCS Itera projektijuht Erki Rebane

Traditsiooniliste ettevõtete bilansis kajastub ladu reeglina ühe suurima varana. Samas teame, et varade tootlikkusel on otsene seos ettevõtte ärieduga.

Lao efektiivsuse tõstmine peaks olema alati iga ostu- ja laojuhi esimene prioriteet. Aga milline on kõige efektiivsem viis lao tootlikkuse tõstmiseks? Nii mitme muutujaga mängus, nagu tööjõu planeerimine, töökoormus, ajakava, kolmandad osapooled tarnijatena (kelle üle on reeglina kõige vähem kontrolli), laohaldus, tarnekiirus, on keeruline selekteerida välja keskendumiseks just seda esmast valdkonda, et tulemus annaks parima efektiivsuse kasvu? Kui asuda muutma kõiki muutujaid korraga, siis võib soovitud efektiivsuse kasvu asemel tekkida hoopis segadus ja selle langus.

Millest alustada?

Esiteks, ei saa parandada midagi, mida sa ei ole mõõtnud ja eesmärgistanud. Esita endale küsimus, kas sinu laos kasutatav tarkvara salvestab ja haldab kriitilisi mõõdikuid? Kas sa tead oma tarnitud tellimuste kulu, kulu pakkeühiku või tarnerea noppimise kohta. Kuidas on võimalik määratleda soovitud tulemust, kui ei tea, mis tasemelt me liikumist alustame? Mis on erinevate vigade hind? Milline on kord juba kliendile tarnitud tellimuse tagastamise kulu?

Lao tootlikust saab parandada ainult siis, kui on teada, millised on kriitilised mõõdikud, milline on stardipositsioon ja püstitatud eesmärk. Ja kui on teada, kuidas mõõta personaalset tööpanust ühise eesmärgi saavutamiseks.

Kui need küsimused on leidnud vastuse, siis on edasi juba lihtne: juuruta laohaldussüsteem (WMS – Warehouse Management System), mis on kohandatud vastavaks ettevõtte unikaalsetele vajadustele.

Hästi läbimõeldud laohaldussüsteem, mis võimaldab arendada eraldiseisvaid tööprotsesse, konfigureerida ümber laopinda või täiendada noppimise/pakkimise tehnoloogiat, aitab optimeerida kogu lao asukohtade täiendamise protsessi ja võimaldab säästa suurel hulgal aega ja tööjõukulu. Tagades 24/7 reaalajas jälgitavuse kõikidele laotegevustele, koondab laohaldussüsteem endasse kogu info, mida on vaja lao tootlikkuse efektiivsuse jälgimiseks ja parandamiseks.

Majandustarkvara (ERP) koos hästi integreeritud laohaldussüsteemi mooduliga võimaldab parandada efektiivsust laos, soovitades parimat võimalikku teekonda või noppimise/ladustamise meetodit. Lisaks sellele loob süsteem automaatselt noppimise töölehed, mida on võimalik edastada mobiilsetele seadmetele, mis omakorda võimaldab veelgi vähendada aja- ja paberikulu. Sellise ettevõtte ladu on puhtam ja rohelisem. Võttes kasutusele ribakoodi skannerid on võimalik parandada tehingute täpsust ja vähendada vigu noppimisel.

Tulemus laohaldussüsteemi juurutamisel koos mobiilsete seadmete ja ribakoodi skanneritega BCS Itera kliendi näitel:

  • Noppijate mahu efektiivsus kasvas 50% (nii tooteid kui tk)
  • Noppijate arv vähenes 3 inimese võrra
  • Vastuvõtjate mahu efektiivsus kasvas 20%
  • Vastuvõetud kaupade valmidus noppimiseks kahanes varasema 1–3 päeva asemel 0,5–3 tunnile
  • Tagastatud kaupade valmidus uuesti noppimiseks kahanes varasema 2–3 nädala asemel 2–3 päevale
  • Ladustajate mahu efektiivsus kasvas 50%
  • Ladustajate igakuine ületunnitöö vajadus kadus
  • Väiksem tööjõukulu
  • Oluliselt vähem vigasid komplekteerimisel, topeltkontroll
  • Kiiremad ja täpsemad inventuurid
  • Kiirus, täpsus, tegevuste on-line registreerimine
  • Kiirem kauba vastuvõtt ja tagastuste opereerimine

Juhtimine Tehnoloogia

Aeg investeerida ERP´i nüüd ja kohe – “IT-teenuste hinnad tõusevad”

Eelmine uudis

järgmine uudis

Juhtimine Metoodika

Ekslemine majandustarkvara soos ehk kuidas ja mida valida? Juurutamise A ja O.

DIGITALISEERIMINE