Uudisvoog:

Tagasi

ERP trendid 2023―2024

Allikas: Äri-IT Sügis 2023

Autor: Marek Maido, BCS Itera turundusjuht

Forbes: Parim majandustarkvara (ERP) 2023 on…

 

ERP trendid 2023―2024

Majandustarkvara ehk ERP (Enterprise Resource Planning) olulisus on nüüdseks enamikule ettevõtetele selge. Valik on aga lai. Maailma üks juhtiv äriajakiri Forbes on majandustarkvarad ritta pannud ja tõdenud, et tehnoloogialiidriks on tõusnud Microsofti Business Central. Miks Forbes nõnda arvab? Avame ka omalt poolt valiku tagamaid.

Valuates Reports prognoosis kiirelt kasvava ERP-turu mahuks 2023. aastal 70,23 miljardit dollarit. Siin on viis trendi, mis selgitavad nii suurt nõudluse kasvu:

  1. COVIDi pandeemia kiirendas ettevõtete digitaliseerimist ja protsesside automatiseerimist. Arusaamine, et tehnoloogia suurendab efektiivsust ja kasumlikkust, jõudis kohale oodatust kiiremini. Tehnoloogia mõju ei tundu enam esoteerilise ideena paremast tulevikust.
  2. Viimase kümnendi jooksul on paljud tehnoloogiad arenenud POCist (Proof of Concept – kontseptsiooni tõendus) reaalseks rakendusvõimaluseks. Sellised tehnoloogiad nagu tehisintellekt (AI), kaugkoostöö, masinõpe (ML), tarkvararobotite protsesside automatiseerimine (RPA), tööstuslik asjade internet (IOT) ja plokiahel on jõudnud ka ERP-lahendustesse.
  3. Ettevõtted käsitlevad tehnoloogiat kui investeeringut ja kasumi suurendajat, mitte kuluelementi. See on omakorda tekitanud nihke valmisolekus võtta kasutusele uusimad tehnoloogiad.
  4. Majandustarkvara on muutunud organisatsiooni selgrooks, mille ümber ja peale saab rajada ülejäänud tehnoloogilise võimekuse. Teisisõnu ERP juhib ja dikteerib tehnoloogia kasutuselevõtu paradigmat.
  5. Nüüdisaegsed ERP-lahendused leevendavad üha paremini ettevõtete valu. ERP-lahenduste pakkujad tegelevad pidevalt sellega, et kasutuskogemust parandada. Mida enam on ühel või teisel lahendusel globaalseid kasutajaid, seda enam on tootjal sisendit selle arendamise jaoks.

Arenguid on veelgi…

 

Pilve-ERP pole enam kapitalikulu

Enamik ERP-lahendusi liigub pilvelahendustele ehk tavapärasest capex’ilt (kapitalikulutus) opex’ile (tegevuskulu). Peamised rõhuasetused on turvalisus, andmete koondamine kesksesse lahendusse, paindlikud rahastamistingimused ja muidugi ERP-süsteemide uusimad ja parimad võimalused. Pilvelahenduse puhul muutuvad ajalooks kallid versiooniuuendused ja senine suur kapitalikulu.

 

Integratsioon nüüdisaegsete tehnoloogiatega

Pilvelahendus võimaldab ERP-teenuse pakkujatel integreerida senisest enam oma lahendusi uusimate tehnoloogiatega, nagu IOT, BI ehk ärianalüüs ja muidugi AI (vaata ka BI-valdkonna artiklit „AI-lahenduste kasutamine majandustarkvaras“). Lihtsa näitena võib tuua nutika lahenduse, mis loob ERP-tarkvaras automaatselt uue müügitellimuse vastavalt lepingu tingimustele või kontrollib andmebaasides potentsiaalse kliendi maksevõimet.

 

Ärivaldkonna erilahendused

Suur osa ERP tulevikust kuulub tööstusharuspetsiifilistele lahendustele. Baas-ERP jääb muutumatuks, kuid selle teenuse pakkujad on loonud üha enam valdkonna erinõudmistele mõeldud nn modulaarseid lahendusi. Näide: kaubanduse erilahendus LS Central, mis baseerub Business Central ERP-l või kinnisvarahalduse erilahendus Soft4Real.

 

Mobiilsus, hääljuhtimine ja botid

„ERP On The Go” ja „ERP Everywhere” on uued trendid ERPs. Mobiilsus võimaldab lisaks protsessis osalemist ehk nn sisestamist, kus iganes sa viibid. Kuigi paljud ERPd juba pakuvad mobiilsust, on see plahvatuslikult kasvanud pilve kasutuselevõtuga.

Hääljuhtimine on teine märkimisväärne areng. ERPsid liidestakse Alexa või Siriga, et saada lihtsa häälpäringuga vajalikku infot. Või saab häält kasutada teabe sisestamiseks: luua näiteks ostutellimus, dikteerides selle Alexale.

Üha enam integreeritakse ERPga ka tarkvararobotite protsesside automatiseerimist (RPA – Robotic Process Automation), et luua vestlusroboteid, mis aitavad sidusrühmadel kiiresti ja täpselt selgitusi saada.

 

Plug & Play integratsioon

Pilve kasutuselevõtuga on uueks trendiks saanud ERP integreerimine standardsete lahenduse aplikatsioonidega (APIdega). Kliendid ei sõltu seega enam kõigi lahenduste puhul ühest müüjast. Oma põhiprotsesside jaoks võetakse kindel ERP ja lisaks laaditakse alla selle aplikatsioone oma spetsiifiliste vajaduste jaoks, mille on arendanud edasimüüjad. Microsoftil on selle jaoks keskkond AppSource.

Veel üks lähenemine on integreerida ERP mõne teise tootja lahendusega. Võtta kasutusele näiteks SAP, aga HRM-lahendusena kasutada hoopis Balti riikide jaoks loodud HRM4Balticsit. ERP müüjad peavad need erilahendused lihtsalt oma pakutavate ERP süsteemidega sujuvalt integreerima.

 

Intelligentne ERP (iERP), mis kasutab ärianalüüsiks AI- ja ML-lahendusi

Kui andmeid on palju, ei suuda praegused analüütilised vahendid andmete põhjal ennustusi toota. Lisaks on olemasolevad tööriistad head struktureeritud teabe analüüsimisel, kuid struktureerimata andmete käsitlemisel jäävad nõrgaks. Siin tulevad appi uued tehnoloogiad, nagu AI ja ML. Need võimaldavad ennustava analüüsi jaoks kasutada nii struktureeritud kui ka struktureerimata teavet.

ERP

Mitte kas, vaid millal

Eelmine uudis

järgmine uudis

CRM

Turunduse automatiseerimine

DIGITALISEERIMINE