Uudisvoog:

Tagasi

AI-lahenduste kasutamine majandustarkvaras

Allikas: Äri-IT Sügis 2023

Autor: Martin Darvis, BCS Itera BI konsultant

Müügi-, arvete laekumise ja rahavoogude prognoosid on vaid mõned näited, kuidas pöörase kiirusega arenev tehisintellekt on võtnud Business Centrali majandustarkvaras enda kanda ennustamise raske töö. Tutvume uute prognoosivõimalustega lähemalt.

 

AI-lahenduste kasutamine majandustarkvaras

Tehisintellekt, mis suures osas põhineb masinõppel, on tulnud, et jääda. Oleme juba mitu aastat Äri-ITs rõhutanud, et nüüdisaegse majandustarkvara lahutamatuks osaks on ka masinõpe ja tarkvara valimisel peaks seda kindlasti silmas pidama. Kirjutasin Äri-IT eelmises numbris, kuidas käib lihtsa masinõppemudeli õpetamine näidisandmete põhjal. Ent kõigil ja alati pole vaja sedavõrd keerulist lähenemist. Microsofti majandustarkvara Business Central võimaldab rakendada masinõppel põhinevat tehisintellekti lahenduses sees. Siin on nendest võimalustest lühike ülevaade…

 

Kohe olemas kasutusvalmis AI

All toodud näidetes on masinõppe võimaluste kasutamine Business Centrali majandustarkvara lahenduses võrreldes erilahendusega reeglina palju lihtsam ja kiirem. Põhjuseks esmalt see, et need võimalused on Business Centralisse sisse ehitatud (nt prognoosi vaatamine ei eelda mingit lisaarendust). Teiseks käib nii mudeli õpetamine kui ka kasutamine Azure AI tööriistadega, kus Microsoft on juba loonud vajalikud andmetöötlemise vahendid ja masinõppe eksperimendid, mis põhinevad Business Centrali andmestruktuuril. Business Centrali litsens sisaldab 30 minutit Azure AI kasutamist kuus (aega saab ka juurde tellida).

Kuidas tehisintellekt Business Centrali kasutaja elu mugavamaks teeb:

1. Müügi ja varude prognoos (Sales and Inventory Forecast)

See ennustab müügimahtu, tuginedes ajaloolistele andmetele, ning annab ühtlasi soovitusi varude haldamise ja kauba tellimise kohta. Kasutaja näeb prognoose kaubakaardi lehe infoaknas ja saab võrrelda prognoositud müügikoguseid kauba prognoositava vajadusega.

Müügi ja varude prognoos (Sales and Inventory Forecast)

Allikas: www. Learn.microsoft.Com: Training Modules /Use Sales Inventory Forecast Extension

 

2. Maksete hilinemise ennustamine (Late Payment Prediction Extension)

See annab kiire ülevaate, millised kliendid ja milliste arvete tasumisel kõige tõenäolisemalt hilinevad. Kohe Business Centrali esilehel näeb kasutaja, mitu arvet jääb õigeks ajaks tasumata, samuti saab ta vaadata detailset arvete nimekirja.

Maksete hilinemise ennustamine (Late Payment Prediction Extension)

Allikas: www.learn.microsoft.com: Training Modules /Use Sales Inventory Forecast Extension

 

3. Rahavoo prognoos (Cash Flow Forecast)

Prognoos vaatab tulevikku, lähtudes ajaloolistest tehingutest. Business Centralis saab seadistada erinevaid rahavoo prognoosi kaarte, mis võimaldavad näha neid prognoose eri seadete alusel, näiteks võttes arvesse maksetingimusi või allahindlusi.

Rahavoo prognoos (Cash Flow Forecast)

Allikas: www.learn.microsoft.com: Training Modules / Setup Cash Flow Forecast

 

Kokkuvõtteks

Vastavalt seadistusele uuenevad prognoosid automaatselt kas kord päevas või nädalas, aga kui kasutajal on vaja prognoosi kõige värskemate andmete alusel, saab ka seda tellida. Nagu kõikide masinõppe lahendustega, peab siingi valmis olema iteratiivseks ehk järkjärguliseks töökäiguks. Mudelit tuleb õpetada, kasutada, kontrollida ja aeg-ajalt ka ümber õpetada, kuna algandmed muutuvad ajas.

Tehnoloogia

ITL 30: Eesti IT-ettevõtjad on organiseeritult koostööd teinud juba kolm aastakümmet

Eelmine uudis

järgmine uudis

Ärianalüüs CRM ERP Palk ja personal

Lühendite ERP, HRM, CRM ja BI virrvarr

DIGITALISEERIMINE