Uudisvoog:

Tagasi

Majandustarkvara tervis pideva jälgimise alla!

Allikas: Äri-IT Kevad 2023

Autor: Margo Touart, BCS Itera ASi arendus- ja tehnoloogiavaldkonna juht

Microsoft on mõne aasta eest Dynamics 365 Business Centrali ärirakendusele lisatud lahendust iga aasta täiendanud ning praeguse seisuga on rakenduse telemeetriaandmetes jälgitavad ligi 200 eri liiki sündmust.

 

Majandustarkvara tervis pideva jälgimise alla!

Telemeetriaandmed sisaldavad eelkõige taustainfot rakenduse kasutamise kohta, näiteks milline lehekülg, toiming või aruanne käivitati, millal seda tehti ning kui palju see aega võttis. Samuti on olemas info tekkinud vigade kohta.

Telemeetriaandmed ei sisalda infot rakenduse andmete kohta, mis tähendab, et sealt ei leia näiteks klientide, toodete, kasutajate jt andmeid.

 

Miks on telemeetria vajalik?

Telemeetria annab ülevaate, kui sageli ja milliseid funktsionaalsusi kasutatakse, milline on nende jõudlus ning kas ja kus esineb tõrkeid (veateateid). Nende andmete alusel saab teha järeldusi funktsionaalsuste kasutusulatuse ja toimivuse kohta. Näiteks saab vastused küsimustele:

  • Kas mõni lehekülg, aruanne või toiming on liiga aeglane?
  • Kas mõnda funktsionaalsust ei kasutata üldse, kuigi võiks?
  • Millised liideste andmesessioonid on aset leidnud (päringud majast välja ja sisse)?
  • Millised vead on esinenud?

Nii saab tuvastada parendamist vajavad kohad ning koostada konkreetsema tegevuskava nende lahendamiseks, milleks võib lihtsamal juhul olla kasutajate juhendamine või seadistuse muutmine ning mõnel juhul tarkvara täiendamine.

 

Millised on kasutusstsenaariumid?

Telemeetria on mõeldud kahele sihtgrupile ning aktiveeritakse:

  • üksiku laienduse (äpi) jaoks – aktiveerib laienduse arendaja,
  • terviklahenduse jaoks – aktiveerib juurutuspartner või klient (lahenduse omanik).

Esimesel juhul on telemeetriaandmed mõeldud ja suunatakse otse laienduse arendajale. Nii saab arenduspartner väärtuslikku kasutusstatistikat, et selle alusel laiendust edaspidi parendada.

NB! Väljastatakse ainult vastava laienduse kasutamisega seotud info.

Teisel juhul on telemeetriaandmed mõeldud terviklahenduse haldajale või omanikule ning sisaldavad lisaks kõigile laiendustele ka ülejäänud baaslahenduse kasutamisega seotud infot. Sel juhul saab muidu anonüümsed telemeetriakanded rikastada kasutaja andmetega, mis võib olla väga oluline parema kasutajatoe seisukohalt.

 

Kuidas andmeid analüüsida?

Telemeetriaandmete talletamiseks kasutatakse Azure Application Insightsi teenust. See võtab andmed vastu, salvestab ning lubab neid jooksvalt monitoorida (nt saata teavitusi) või kasutada hilisemaks analüüsimiseks.

Keskmise suurusega Business Central väljastab päevas kümneid tuhandeid telemeetriakandeid. Seega tasub vanu andmeid aegajalt kustutada. Nii ei muutu teenuse andmemahu tasu kulukaks ja ka päringud andmete analüüsimisel on kiiremad.

Andmete visuaalseks analüüsimiseks on Power BI turuplatsil saadaval Microsofti loodud äpp Dynamics 365 Business Central Usage Analytics.

Tootmine

Tootekonfiguraator – kasulik tööriist tootmisettevõttele

Eelmine uudis

järgmine uudis

Palk ja personal

HRM4Baltics uuendused

DIGITALISEERIMINE