Chat

Uudisvoog:

Tagasi

Ärilahenduste uus ajastu ehk mida ja miks peaks teadma PowerAppidest

Allikas: Äri-IT Sügis 2019

Autor: Stig Granlund

Microsoft on loonud platvormi, mis keskendub äriinfo protsessidele. See kannab nime Power Platform ning selle liikmeteks on PowerApps, Power BI ja MS Flow.

Ärilahenduste uus ajastu ehk mida ja miks peaks teadma PowerAppidest

Microsofti arendusmeeskonna üheks suureks eesmärgiks on infokultuuri edendamine, mis võimaldaks kasutajatel teha äriinfo põhjal häid otsuseid. Samuti hoolitsetakse selle eest, et lihtne ja korduv tegevus oleks võimalusel automatiseeritud ja äriinfo ei muutuks toimingute käigus ebakorrektseks. Siin on hea abiline PowerApps.

 

PowerApps – mis see on?

PowerApps on tööriist, mis aitab luua programme oma nutiseadmete jaoks. Kui esmapilgul tundub programmi kirjutamine eemaletõukava täppistööna, siis tänapäeval õnneks ei pea olema professionaalne koodikirjutaja ja uued no-code / low-code lahendused äritarkvara valdkonnas aitavad igaühel olla programmi looja.

Eesti keeles on väljendid low-code / no-code suhteliselt uued – otsetõlkes on need siis koodivabad või vähese koodivajadusega lahedused. Sisuliselt sarnaneb PowerApps näiteks Exceliga. Kasutaja saab rakendada eri funktsioone või visuaale info töötlemiseks ja talletamiseks. Julgen väita, et mõnes mõttes on PowerAppsi tegelikult isegi lihtsam kasutada kui Excelit.

 

Mida PowerApps võimaldab?

Kuna eesmärgiks on luua nutiseadmel töötav programm, on kasutajal võimalik rakendada kõiki nutiseadme võimalusi, näiteks positsioneerimist, audio- ja videolahendusi jm. Lisaks võib kasutada infovahetuseks mitmeid levinud platvorme. Täpset numbrit ei saa siin öelda, kuna see nimekiri täieneb pidevalt. Andmebaasiks ei pea aga olema Microsofti keskkonnad, selleks sobivad ka Salesforce, Dropbox jne.

Kasutaja saab programme luua mitmel viisil, ilmselgelt keerulisim on alustada puhtalt lehelt. Aga on ka lihtsam viis, mis võtab aluseks infoallika. Kui ma loon ühenduse oma sotsiaalmeediakontoga, avaneb mul võimalus teha päringuid või anda sisendit oma kontole. Kasulikuks muutub see ühendus sel juhul, kui soovin sotsiaalmeedias olevat infot kasutada, näiteks et saada ülevaadet müügikampaania mõjust meedias.

Lisaks saab kasutaja valida programme, mille on juba keegi valmis teinud. Minule näiteks meeldib „Kontorist väljas“ märkimise programm. Selle seadistamine ei võta kauem kui viis minutit: küsitakse ainult Office 365 konto kasutajanime ja mõne klikiga saan installeerida valmis programmi.

 

Suur muutus kõigest paari nädalaga

Dynamics 365 Business Centrali majandustarkvara jaoks on olemas AppSource’i keskkond, kust saab alla laadida valmisprogramme.

Microsoft on avaldanud näiteks ühe Briti ühistranspordiga tegeleva ettevõtte eduloo. Probleem puudutas bussiremondi haldust. Kuna infot talletati paberil või Exceli tabelites, läks see tihti kaduma või tekkis mingi segadus. Nende firma töötaja, kes oli tutvunud PowerAppsiga, lahendas selle mure aga kõigest mõne nädalaga. Ta lõi programmi, kus oli võimalik registreerida remonditöö mõne hetkega. Kasutajad said vajadusel lisada pilte jm remonti puudutavat infot ning positsioneerida ka remondi asukoht hilisema analüüsi jaoks.

Info koguti andmebaasi ja analüütikutel oli hiljem võimalik seda näiteks Power BI abil analüüsida. Oluline on märkida, et nüüd oli info hulga kvaliteetsem ja täpsem, sest seda koguti kindla süsteemi abil. Samuti ei läinud ükski töötund kaduma. See kõik õnnestus võrdlemisi väikese vaevaga, kuna PowerAppsiga programmide tegemine on imelihtne. Ja kui keegi jääbki hätta, siis on internetis tonnide viisi infot, mis aitab ühe või teise küsimuse puhul tagasi rajale saada.

Ülal sai mainitud, et Microsofti suunitlus on edendada infokultuuri. Siinkohal tasub välja tuua ka hinnapoliitika. Kui Power BI ja Flow on tavakasutajale tasuta selle nimel, et infokultuur areneks, siis PowerAppsi kasutamiseks on vaja eraldi liitumist.

Kaubandus ja laondus

nopCommerce e-poe platvorm sobib nii väikepoodnikele kui ka kaubandushiidudele

Eelmine uudis

järgmine uudis

Juhtimine Metoodika

Majandustarkvara juurutus: kui palju peaks panustama tellija?

DIGITALISEERIMINE