Uudisvoog:

Tagasi

10 sammu kiire majandustarkvara suunas

Autor: Kalle Tamm; BCS Itera arendaja

Umbes 25 aastat tagasi arendati tarkvara vastavalt riistvara jõudluse võimalustele ja koodi optimeerimine oli üks osa arendamisest. Kümme aastat hiljem toimus riistvara kiirem areng ja tarkvara ei olnud enam nii optimeeritud. Seejärel toimus muutus ka programmeerimiskeeltes: need muutusid palju programmeerija sõbralikumaks ja lihtsamini kasutatavaks. Suurenes ka tarkvarade funktsionaalsus ning seejärel hiilis tagasi jõudluse probleem.

Toome nüüd siinkohal välja 10 põhjust, mis võivad äritarkvara jõudlust mõjutada

  1. Äritarkvara tähtsaim kiiruse mõjutaja on andmebaas. Andmebaasi suurimaks probleemiks ja pudelikaelaks on kõvaketas ehk siis võimalikult kiire andmete salvestamine ja lugemine. Vanasti soovitati kasutada serveris palju kõvakettaid, et saaks paralleelselt kirjutada mitmele kettale. Tänapäeval on õnneks selle probleemi lahendamiseks olemas tõhusad meetmed: SSD kettamassiivid. Meil on praktilisi kogemusi, kus ainuüksi SSD kettad tõstavad ca 2 korda andmebaasi jõudlust.
  2. Andmebaase hoidvad kettaid ei tohi muul eesmärgil On juhtumeid, kus kurdetakse tarkvara jõudluse üle, aga samadel ketastel hoitakse ka ettevõtte dokumente, mida pidevalt kasutatakse.
  3. Kõige lihtsam probleem, mille vastu eksitakse, on SQL serveris mälu piiramine. Nimelt on vaikimisi SQL serveril lubatud kasutada kogu mälu ja kui arvuti kogu mälu on kasutatud, siis muutub Windows aeglaseks ja seejärel ka SQL server praktiliselt hangub.
  4. Raamatukogudes on olemas kartoteegid, et oleks lihtsam raamatuid leida, sarnased tehnoloogiad on kasutusel ka andmebaasides. Neid kutsutakse indeksiteks ja neid oleks vaja iga öö korrastada, aga tihti ei ole seda öist korrastamist seadistatud. Kui andmete loendid ja filtreerimised muutuvad iga päevaga aeglasemaks, siis on süüdi just indeksid.
  5. Halba jõudlust võib põhjustada ka halb programmeerija, aga sellised vead torkavad ka kõige rohkem silma.
  6. Samas ei ole süüdi alati halb programmeerija, sest väikeste andmemahtude korral ei olegi mõtet 100% parima jõudlusega tarkvara loomine, sest see on palju kallim ja ei ole vahet, kas mõni tegevus võttis aega 1 või 1,5 millisekundit. Kui andmemahud on järsku kasvanud, siis vaadatakse arendused üle ja parandatakse jõudlust. Näiteks Dynamics NAV jaoks on üheks päästjaks query’d.
  7. Jõudlust võib paremaks muuta ka läbi protsesside muutmise. Näiteks võivad paljud mahukad toimingud ajastada hoopis ööseks kui serveril on palju rohkem ressurssi saadaval.
  8. Kahjuks võib üheks süüdlaseks olla ka tarkvara tellija ise oma ulmeliste soovidega, mis oma keerukuse tõttu ongi aeglane ja tülikas kasutada.
  9. Alati on ka üheks probleemiks suhtlus ehk siis jäetakse tagasiside andmata, et programm on muutunud aeglaseks.
  10. Alati ei ole süüdi andmebaas ega ka seda kasutav programm, süüdlaseks võib hoopis olla võrgu kiirus või vigased võrguseadmed.

Äriteenindus

Mis juhtub, kui sul pole oma ehitusprojektidest ülevaadet ja kuidas majandustarkvara siin abiks on?

Eelmine uudis

järgmine uudis

Äriteenindus Juhtimine Kaubandus ja laondus Tootmine

Värbamine ehk kuidas leida nõela heinakuhjast

DIGITALISEERIMINE