Uudisvoog:

Tagasi

ERP kui ettevõtte tuumlahendus

Allikas: Äri-IT Kevad 2024

Autor: Erko Tamuri, BCS Itera juhatuse liige

Kahtlemata on iga ettevõte unikaalne kooslus, kes on enda jaoks parima toimiva ärimudeli koos kliendi- ja lahendusteportfelli ning talenditiimiga üles ehitanud.

ERP kui ettevõtte tuumlahendus

Ja alati on igal ettevõttel oma konkurentsieelised, mille kindlustamiseks rakendatakse üha nutikamaid IT-lahendusi.

Aga üks rusikareegel kehtib alati – ilma korraliku töötava tuumlahenduseta (ERP – enterprise resource planning, ettevõtte ressursside planeerimine) on keeruline üles ehitada spetsiifilisi nišilahendusi ning reaalajas integratsioone oma klientide, partnerite, hankijate ja riigiasutustega, samuti voolida välja selliseid konkurentsieeliseid andvaid IT-lahendusi, mis tagavad jätkusuutliku äritegevuse ka tulevikus.

Üldprintsiibis aitavad ERP-lahendused igat tüüpi majandus- ja/või tööstusharude ettevõtteil integreerida olulisi ärifunktsioone ning -protsesse ühtsesse süsteemi ning neid hallata. Sellised funktsioonid nagu finantsjuhtimine koos raamatupidamisega, kliendisuhete haldus (CRM), inimressursside juhtimine (HRM) ning tootmise ja tarneahela haldamine lihtsustavad töövoogu, vähendavad ebaefektiivsust (nn rumalat tööd), parandavad jõudsalt tootlikkust ning loovad võimaluse tarkade töökohtade tekkeks.

Mis on peamised ERP-lahenduste elik tuumlahenduste kõige tähelepanuväärsemad eelised?

 

Jõudsam tootlikkus:

kuna ERP-lahendused võimaldavad ettevõtteil põhilisi ärifunktsioone ja -protsesse sujuvamaks muuta ning automatiseerida, saavad töötajad ühes ajaühikus teha rohkem mõtestatud ja lisandväärtust andvaid toiminguid.

 

Läbipaistev aruandlus reaalajas:

ERP-platvormid lihtsustavad aruandlust, tänu millele saavad ettevõtted tegutseda adekvaatse statistika põhjal ja parandada jõudlust ilma viivituseta. Aruandlus on võtmetähtsusega, kui on soov teha nutikaid andmepõhiseid otsuseid.

 

Andmekvaliteet:

kogu andmehalduse koondamine ühtsesse süsteemi vähendab inimlike ja tehnoloogiliste vigade ohtu, minimeerides erinevusi ettevõtteüleses ja/või allüksuste aruandluses.

 

Lihtsam jälgitavus:

ERP-lahendused suudavad täpsemalt automatiseerida sisemisi järelevalve ülesandeid. ERP-lahendused hõlbustavad ka muudatuste sisseviimist uute eeskirjade ja/või ärimudelite ning aruandluskohustuse rakendumisel.

 

Operatiivsem allüksuste vaheline koostöö:

kuna allüksustel on ERP-lahendusega suhtlemisel sarnased liidesed ja nad näevad üksteise andmeid, ei pea ükski tiim või osakond olema kunagi täielikus teadmatuses sellest, mis toimub ettevõtte teistes osades. Toimib printsiip, et andmeid sisestatakse üks kord.

 

Skaleeritavus ja integratsioonid:

ERP üks suuremaid tugevusi peitub selles, et see on loodud ettevõtete terviklahenduste ülesehitamiseks. ERP ei lahenda mitte ainult integratsiooni- ja/või ühilduvusprobleeme, vaid toetab ja täiustab ka teiste missioonikriitiliste lahenduste kasutuselevõttu oma põhiandmebaasi abil. Näiteks võib ERP pakkuda töötavat raamistikku täiendavate tarkvaralahenduste kasutamiseks kogu ettevõttes. ERP-lahendused ongi tavaliselt integreeritud materjaliressursside planeerimise (MRP), jaemüügi kassa- (POS), tarneahela (SCM), kliendisuhete (CRM) ning inimressursi haldamise (HRM) lahendustega, kui tuua vaid mõned näited.

 

Selleks et Eesti ettevõtted peaksid jätkuvalt konkurentsi võitlusväljal vastu nii Eestis, Baltimaades, Euroopas tervikuna kui ka kogu maailmas, on paratamatu, et nende tuumlahendused (ERP) peavad olema kvaliteetselt rakendatud ja reaalajas kasutatavad.

BCS Itera eesmärk on olla jätkusuutlik ERP, HRMi, CRMi ja BI (business intelligence, ärianalüüs) investeeringute partner ka järgmistel aastatel.

Julget pealehakkamist ja edu majandustarkvarasse investeerimisel!

ERP Juhtimine

Kuidas teha nii, et rahvusvahelise äri juhtimine oleks sama lihtne kui ühe ettevõtte juhtimine?

Eelmine uudis

järgmine uudis

ERP

8 asja, mis võivad ERP hankimisel valesti minna. Või õigesti, kui targalt tegutseda.

DIGITALISEERIMINE