Uudisvoog:

Tagasi

Shopify: kiire e-poe loomine ja liidestamine Business Centrali majandustarkvara abil

Allikas: Äri-IT Kevad 2023

Autor: Peeter Mark, BCS Itera ERP konsultant

Microsoft Dynamics 365 Business Centrali majandustarkvara kasutajatele on Shopify kiireim viis oma e-poe käivitamiseks.

 

Shopify: kiire e-poe loomine ja liidestamine Business Centrali majandustarkvara abil

Business Centrali sisse ehitatud Shopify teeb liidestamise kiireks, kuluefektiivseks ja riskivabaks. Samas on siin mõned nüansid, mida tasub arvestada enne otsuste langetamist. Shopify turuosa maailmas on 23%, Eestis seevastu aga kõigest 3% ringis. Miks selline erinevus, saab ehk aimu muu hulgas selle artikli abil.

 

Milline veebipoe platvorm valida?

Shopify on kujunenud üheks maailma populaarsemaks veebipoeplatvormiks ja nii tundub igati loogiline, et Microsoft on valinud just Shopify platvormiks, millega Business Central liidestada. Tänu sellele väldime kulukate eriarenduste tegemist ja lisaks saab kohe asuda liidestust seadistama.

Juhul kui e-poeplatvormi ei ole veel valitud, tasub siiski rahulikult mõelda, kas Shopify on sinu ettevõttele kõige sobivam lahendus. See on küll väga võimekas, aga igal ettevõttel on oma spetsiifilised vajadused. Pole olemas sellist asja nagu „parim veebipoe platvorm“. Mis on ühele parim, ei pruugi seda olla teisele.

 

Shopify kiirülevaade

Laias laastus on neli kindlat aspekti, millega peab arvestama, enne kui otsustada Shopify kasuks:

Tehnoloogia

Shopify veebipoe seadistamine on lihtne ja kiire, kuna tegemist on pilvelahendusega. Tehnilisi teadmisi ei ole vaja, küll on aga mõistlik kaasata eksperte, kellel on veebipoodide loomise kogemus. Samas on oluline mõista, et kui Shopify standardvõimalustest ikkagi ei piisa või kui on soov teha eriarendusi, siis pilvelahenduses on see palju keerukam ja piiratum.

Töökindlus ja skaleeritavus

Shopify on töökindel. Teenuse tõrkeid esineb väga harva ja klienditugi on tasemel. Veebimaailmas tuleb ikka ette ootamatusi, näiteks levitab mõni populaarne suunamudija ootamatult sinu veebipoe linki. Loomulikult tahad sa võtta sellest ootamatust sündmusest maksimumi. Üks väga oluline argument Shopify kasuks ongi skaleeritavus. Juhul kui sinu veebipoe tellimuste maht kasvab üleöö mingil põhjusel väga järsult, siis ei tekita see probleeme, sest Shopify serverid saavad kasvava koormusega kenasti hakkama.

Maksed

Shopify on optimeeritud USA turu jaoks. See on ka üks põhjustest, miks lahendusega ei ole Eestis eriti levinud. Shopify pakub omaenda „Shopify paymentsi“ nimelist (tegelikult sisult Stripe) maksete gateway-lahendust (arvete maksmisele suunamine tarkvarast lahkumata – toim) ilma suure lisakuluta. Kahjuks ei ole aga Eesti ettevõtetel võimalik „Shopify Payments“ gateway’d kasutada, mistõttu tuleb seda teha teise teenusepakkuja abil, mis suurendab omakorda kulutusi. Lisakulu võib sõltuvalt asjaoludest kujuneda kuni ligikaudu 2%-ni käibest.

Eriarendused

Shopify App Store pakub tuhandeid äppe, mis aitavad sul lisada oma veebipoele kellegi teise tehtud eriarendusi. Äppide paigaldamine on enamasti väga lihtne ja ei vaja tehnilisi teadmisi.

 

Shopify ja Business Central

Esimesed otsused

Kõik ettevõtted, kes kasutavad Business Centrali, saavad kohe hakata kasutama sisseehitatud Shopify liidest. Vajadusel saab liidestada ka mitu veebipoodi. Liidese kaudu liiguvad andmed Business Centrali ja Shopify vahel, kuid peamiselt ainult ühes suunas. Seadistamisel ongi iga andmetüübi puhul vaja määrata, millises suunas andmed peaksid liikuma, kas Shopifyst Business Centrali või vastupidi. Mõne andmetüübiga on seadistamine siiski veidi keerukam.

Kliendid

Business Centralis olevad kliendid saab sünkroonselt lisada ka Shopifysse ning viimane omakorda lisab uusi kliente Business Centrali. Klientideks võivad olla nii eraisikud kui ka ettevõtted.

Tooted

Enamasti on mõistlik tooteid hallata Business Centralis, kust need saadetakse jooksvalt Shopify veebipoodi koos kaubapiltide ja -infoga (nt tootja, materjal, monteerituse aste jne, Shopifys „Options“).

Hindade määramiseks saab kasutada ka erineva soodustusmääraga kliendirühmi ja tootevariante (värvid, suurused jms).

Müügitellimused

Uued müügitellimused liiguvad veebipoest Business Centralisse. Pärast kauba lähetamist Business Centralis jõuab info tagasi Shopifysse, mille tulemusena muutub tellimuse staatus. Toetatud on ka kinkekaartide funktsionaalsus.

Maksed

Shopify e-poe laekumiste info jõuab Business Centrali ning seotakse seal müügitellimustega, kaasa arvatud kinkekaartidega tasumine.

Laoseisud

Laoseisu info edastatakse Business Centralist Shopifysse. Sealsetest seadistustest sõltuvalt kaob toode veebipoest ära või kuvatakse infot puuduva laoseisu kohta.

Muud andmed

Selleks, et käsitletud andmed tõrgeteta süsteemide vahel liiguksid, tuleb seadistada ka muud seotud andmed, näiteks riigid, asukohad, lähetusviisid jne.

 

Kokkuvõtteks

Kui sind mainitud piirangud ja lisakulud ei heiduta ning sa oled otsustanud Shopify kasuks, siis edasi on Business Centraliga liidestamine suhteliselt lihtne, kasutades Shopify liidestusvõimalust Business Centralis.

Kui aga valid mõne teise e-poeplatvormi, tuleb Business Centraliga liidestamiseks ilmselt teha üsna keerukas eriarendus, mis nõuab nii aega kui ka raha.

 

Joonis 1. Shopify analüütika

Joonis 1. Shopify analüütika

ERP

Digitaliseerimise ammendamatud võimalused. Kuidas raamatupidaja tööd efektiivsemaks muuta

Eelmine uudis

järgmine uudis

ERP Juhtimine Määratlemata Palk ja personal

ÄRI-IT ajakiri täiesti uues kuues!

DIGITALISEERIMINE