Uudisvoog:

Tagasi

Neljanda ajastu ERP

Allikas: Äri-IT Kevad 2023

Autor: Erko Tamuri, BCS Itera tegevjuht

Paistab, et ERP jõuab neljanda ajastu lävele – on tekkinud vajadus luua, hallata ja mõista andmeid.

 

Neljanda ajastu ERP

Aeg-ajalt tekib meil ikka soov süstematiseerida ja mõtestada teatud arenguid ning protsesse, mis aitaks mõista, miks me just nii tegutseme, kuhu me oleme välja jõudmas jne. Oleme viimase 14 aasta jooksul (alates 2009) hoidnud ajakirja Äri-IT fookuses eelkõige investeeringuid ERP-lahendustesse (ERP, Enterprise Resource Planning – majandustarkvara) ning saame tõdeda, et investeeringute eesmärk on ajas muutunud.

Traditsiooniliselt on ERP-lahendused arenenud läbi kolme suurema ajastu – kõigepealt domineeris püüe korraldada paremini ettevõtte ressursse (alates finantsidest kuni inimesteni), siis sooviti neid ressursse korrapäraselt planeerida ning seejärel ettevõtet kui tervikut ohjata ja juhtida. Nüüd paistab, et ERP jõuab neljanda ajastu lävele – on tekkinud vajadus luua, hallata ja mõista andmeid.

Neljas ajastu tähendab kõige radikaalsemat nihet laiemas ökosüsteemis, mis ei hõlma mitte ainult kliente ja tarnijaid, vaid ka partnereid, konkurente ja muid sidusrühmi.

 

Reaalajas teave ja andmed

Üks ERP-lahenduste rakendamise vahetuid tagajärgi on organiseeritud ja järjepidev äriandmete ning teabe liikumine organisatsiooni kõigis punktides. Reaalajas teavet esitades saab teha paremaid äriotsuseid ja olla kindel, et kogu info, sealhulgas andmed, on täiesti ajakohased ning täpsed.

Rahvusvaheline uuringufirma Gartner ennustab, et aastaks 2023 kasutab 65% organisatsioonidest ERP rakendusi, mis hõlmavad ühte või mitut neljanda ajastu tunnust. Selle trendi äratundmiseks ja -kasutamiseks on Gartner defineerinud ERP neljanda ajastu tunnusjooned. Siin on mõned näited:

  • Tehisintellektist (AI) juhitud

AI muudab põhjalikult seda, kuidas organisatsioonid suhtlevad klientide, tarnijate, asjade, rakenduste ja üksteisega. Täpsemalt aitab tehisintellekt hallata ja integreerida üha mitmekesisemaid rakendusi ning seejärel toetada ennustava analüütika võimaluste kaudu keerukate otsuste tegemist. Seetõttu ongi andmed nii olulised – need on tehisintellekti jaoks kütuseks.

  • Andmekeskne juhtimine

Andmete tähtsus digiajastul kasvab tohutult. Need pärinevad üha enam mitmetest rakendustest, allikatest, teenustest ja asjadest. Andmete loomise, haldamise ja mõistmise vajadus on ERP neljandal ajastul ülimalt oluline, kuna fookus nihkub protsessidelt nende genereeritavatele andmetele. See nihe käib käsikäes keskendumisega sellele, kuidas andmeid kasutada tulemuste parandamiseks, näiteks aidates inimesi strateegilisel planeerimisel või riskide tuvastamisel.

  • AI loob võimalused inimeste jaoks

Nii nagu tööstusrobotid on tehasepõrandal inimestelt võimu üle võtnud, juhib tehisintellekt üha rohkem ka otsustuspõhiseid protsesse. Oluline on märkida, et AI ei asenda inimesi täielikult, vaid selle kasutamine muudab meid tõhusamaks. Neljanda ajastu ERP peab aitama inimestel kiiremini või nutikamalt toimida ning võimaldama neil kulutada rohkem aega väärtuslikumale tööle.

 

Paindlikkus ja kiirus

Üleminek ERP-lahenduste paindlikumale juurutamisele (sh agiilsed praktikad) ja tarkvara nutikale toele (nt pilvelahendused, pidev uuenemine, äpid jm) toob neljandal ajastul kaasa ERP äriliste eeliste kiirema elluviimise.

 

Kliendile suunatus

Neljanda ajastu ERP peab aitama organisatsioonidel mõista ja rahuldada oma klientide vajadusi enne, kui konkurent seda teha saab. Iga organisatsiooni iga funktsioon võib praegu kasutada ERP-lahenduse võimalusi, et kliendi rahulolu suurenda. See on suur nihe võrreldes mineviku ERPga, mis keskendus peamiselt sisemiste ressursside ja väärtuse parendamisele.

BCS Itera eesmärk on olla edaspidigi jätkusuutlik ERP investeeringute partner. Soovime julget pealehakkamist ja edu majandustarkvara investeeringute tegemisel ka neljandal ajastul!

Määratlemata

Ilmunud on uus Äri-IT Kevad 2023. Kliendilood, majandustarkvara, ärianalüüs ja paljud muud teemad!

Eelmine uudis

järgmine uudis

CRM Juhtimine

Kas projektimüük ja -juhtimine peab ikka olema tammsaarelikult ruineeriv?

DIGITALISEERIMINE