Chat

Uudisvoog:

Tagasi

Lihtsalt liidestest ja API-dest majandustarkvaras

Allikas: Äri-IT Kevad 2022

Autor: Valdo Taevere, BCS Itera ERP arendaja

API on tarkvaraarenduse üks alustalasid juba ammustest aegadest. Räägin siin inimkeeles lahti, mis selle harjumatu lühendi taga peitub.

Lihtsalt liidestest ja API-dest majandustarkvaras

Mis on mis?

Liideson vahelüli kahe seadme, programmi või inimese vahel, mis hõlbustab nende koostööd.

API(Application Programming Interface) ehk rakendusliides võimaldab luua ühenduse kahe eri programmi, rakenduse või seadme vahel.

Liides. Abstraktne sõna, mis tähendab samaaegselt midagi väga täpset ja midagi väga üldist. Tihti kuuleb seda sõna arendajate, arenduspartnerite ja teiste IT-sõprade suust. Mida arvata, kui kõlab sõna liides, ja mida see siis lõpuks tähendab?

Käsitleme ettevõtet nagu ehitusjärgus olevat maja, mis ei saa kunagi valmis, aga on siiski elamiskõlbulik. Majas on toad ning tubades seadmed (infosüsteemid). Elektri asemel voolavad seintes andmed, mida need seadmed tarbivad ja omakorda teistele tarbimiseks juurde toodavad. Seal on veel teisigi asju, ent meid huvitavad praegu just need seadmed ehk infosüsteemid.

Ostsime endale elutuppa uue infosüsteemi. Pakendis on voolujuhe ja muud tarvikud, kuid oh häda, toas ei ole sellist pistikupesa, kuhu pistik sobiks. Tore klienditeenindaja selgitab, et õige kujuga pistikut poest ei saagi ning sobilik pistikupesa antud pistikule tuleb ise seina puurida.

On juhtunud nii, et meie uhiuus Ultra HD infosüsteem ei ole võimeline tarbima seintes voolavat andmevoolu ilma vahelüli või liideseta. Netflixi või müügiaruannete asemel näeme mustal ekraanil omaenda peegelpilti ning kirume, et miks ei suudeta IT-maailmas teha infosüsteemidele universaalset pistikut, mis sobib igale poole. API-t.

Õnneks teadis tore klienditeenindaja soovitada kohalikku partnerit, kelle tublid elektrikud suudavad seina puurida mistahes kujuga pistikupesa, et müügi-, ostu- ja paljud teisedki andmevoolud jõuaksid turvaliselt infosüsteemi. Tublid elektrikud puurisidki seina õige pesa ja lisandväärtust toodetakse õnnelikult selles majas siiani.

Olen püüdnud sellise anekdootliku näitega selgitada aastate jooksul eri eluvaldkondade esindajatele, mis asi oma olemuselt liides ja mida ta ei ole. Tõsiasi on see, et liidesel nagu pistikupesalgi ei ole üksinda mingit väärtust. Liides on vaid n-ö ühine keel, ühilduvusmehhanism, mis teisendab ühe süsteemi andmed ja käsklused teisele süsteemile arusaadavaks.

 

LIIDESED MAJANDUSTARKVARAS

Kui rääkida liidesest majandustarkvara, täpsemalt Business Centrali võtmes, siis on võimalik kasutada võrdlemisi suurt hulka juba valmistehtud otspunkte ehk pistikupesasid, kuhu ühenduda. Tüüpiline näide Business Centrali ja n-ö elutoas asetseva süsteemi liidestusvajadusest on kliendid ja arved, sest müügiprotsess toimub mingis muus programmis.

Õnneks on nende vajaduste katteks juba pool tööd ära tehtud. Ainukeseks vaevaks on ehitada liides, mis oskab teisendada müügiprogrammi kliendid ja arved Business Centrali tüüpi klientideks ja arveteks ning need seejärel Business Centralisse saata. Mõistagi on reaalsus veidi keerukam ja nõuab andmete kinnitamist ning töötlemist, aga sisuliselt on protsess selline.

 

NII PALJU KUI VAJA, NII VÄHE KUI VÕIMALIK

Läbi liideste on võimalik efektiivselt kasutada samaaegselt mitut infosüsteemi, ilma et andmete tegelikud tekitajad või tarbijad peaksid kunagi kuhugi mujale sissegi logima, topelt andmeid sisestama või üldse teadma teiste programmide kasutusest ettevõttes.

Loomulikult kaasnevad liideste kasutamisega ka riskid. Iga uks infosüsteemi, eriti kui ukse taga peaks olema tundlikku infot, peab olema läbi mõeldud, analüüsitud ja adekvaatselt turvatud. Kusjuures ukseks ei ole ainult konkreetne otspunkt, vaid üldine veebipäringute ligipääs masinasse, kus äri elab. Pika ea tagab vanasõna „Nii palju kui vaja, nii vähe kui võimalik“.

Eri tüüpi liidesed ümbritsevad meid kõikjal, et tagada info sujuv, selge, turvaline ja kasutajasõbralik liikumine. Ma loodan, et see pisike sissejuhatus teemasse aitab teil liideste maailma vähe paremini mõista ning teha oma äri jaoks paremaid otsuseid.

Kaubandus ja laondus

ScanPayGo – uue generatsiooni lojaalsusäpp

Eelmine uudis

järgmine uudis

Määratlemata

Mis see maksab?

DIGITALISEERIMINE