Uudisvoog:

Tagasi

Juhi äri targalt pilvepõhise majandustarkvara abil. Tarkvara kui tulude suurendamise vahend

Allikas: Äri-IT Sügis 2021
Autor: Jane Juhanson, BCS Itera müügijuht

Hea majandustarkvara on kui ettevõtte närvisüsteem peamiste äriprotsesside juhtimiseks, tänu millele on võimalik suurendada nii otseseid kui ka kaudseid tulusid.

Juhi äri targalt pilvepõhise majandustarkvara abil

 

Üsna tavapärane on, et olemasolev tarkvara ei rahulda ettevõtte vajadusi ning äriprotsesse ja ressursse juhitakse ebaefektiivselt, inimesed teevad andmete sisestamisel palju käsitööd, andmed paiknevad eri tarkvarades või Excelites, mis teeb nende analüüsimise keeruliseks.

Kiiresti muutuv majanduskeskkond ja järjest tihenev konkurents paneb ettevõtteid üha enam majandustarkvara (ERP) võimaluste vastu huvi tundma. ERP on kui ettevõtte närvisüsteem peamiste äriprotsesside juhtimiseks, millega kaasnevad integratsioonivõimalused väliste lahendustega (nt CAD-lahendused tootmises, PIM-lahendused kaubanduses, uksekaardisüsteemid palgaarvestuses, GIS taristu poolel jne). Integreeritud platvormi abil saab andmeid analüüsida ühtse tervikuna.

Pilvepõhine ERP teeb ettevõtte juhtimise veelgi mugavamaks.

 

Mõned pilvepõhise ERP eelised:

  • kõikjalt ligipääsetav internetiühendusega seadmest (arvuti, tahvel, telefon);
  • intuitiivne kasutajaliides;
  • varundatud andmed;
  • turvalisus ja usaldusväärsus;
  • lai funktsionaalsus ja võimalus laadida rakendusi alla globaalsest Microsofti AppSource’i keskkonnast;
  • hooldus on tarkvara kasutajahinnas, tarkvara omanikul on aastaringselt uusim tarkvaralahenduse versioon;
  • sidusus teiste Microsofti Outlook365 tööriistadega (Excel, Word, Teams, Outlook), millega kaasneb navigeerimine ja ühtne kasutajamugavus, sh Single Sign-On võimalus.

 

Pilvepõhisele ERP-le üleminekuga kaasnevad kulud

Esimene küsimus on ikka, kui palju see maksab. Siin on näide juurutuse, litsentside ja hilisemate platvormiuuenduste vaates.

ERP maksumus oleneb projekti keerukusest ehk sellest, millise ulatusega lahendust soovitakse juurutada. Kahtlemata mõjutab hinda koolitamisele, testimisele ja andmemigratsioonile kuluv aeg, samuti juurutuspartneri pädevus. Kliendi valdkonna spetsiifikat teadmata võib juhtuda, et partner õpib koos kliendiga ja sellele kulub arvatavasti rohkem nii aega kui ka raha.

Nüüdisaegse ERP kasutajalitsentsid on nimelised nagu ka moodulid. Kasutajahinnas on tasu serveri eest ja platvormi versiooniuuendused. Vajadusel saab kasutajate arvu muuta ja võtta kasutusele lisamooduleid või laiendusi. Tasumine toimub iga kuu tulevase perioodi eest.

Pilvepõhine ERP ise ei vaja riist- ja tarkvarainvesteeringuid. Küll aga peab arvestama, et ajakohased peavad olema ka muud IT-seadmed ja tarkvarad (nt arvutid, Office365, kassasüsteemid).

 

ROI ehk investeeringutasuvus

ERP investeeringu tasuvust on mõistlik juhtida tulude kaudu ning võtta aluseks ärinõuded ja ootused juurutatavale lahendusele. Eristan siin otseseid ja kaudseid tulusid.

Otsesed tulud

Otsese tulu näiteks on efektiivsus protsesside juhtimisel. Näiteks CRMi kasutuselevõtt aitab tõhusamalt juhtida müügiprotsessi, elektroonsed ostutellimused vähendavad vigade arvu, toote omahind on täpsem tänu õigetele koostisosadele ja retseptidele ning hälvete vähenemisele tootmisprotsessis. Samuti on ressursside juhtimine efektiivsem ja vähenevad püsikulud, kiirem noppimine laohalduses võimaldab aga omakorda kiiremaid tarneid klientidele jne.

Kaudsed tulud

Vähenevad eri lahenduste arendus- ja ülalpidamiskulud. Äriprotsesside juhtimine ja valdkondade koostöö paraneb, kõik osapooled tarbivad infot ühest allikast ning tehakse vähem dubleerivat käsitööd. Edasi areneb ka koostöövõrgustik klientide ja hankijatega, suureneb tarnekindlus, väheneb uute toodete turule tuleku kulu ja logistikakulud on optimeeritud.

Info ja aruandlus

Kõik aruannete tarbijad lähtuvad ühest allikast tulevatest andmetest, info sisestamine ja tarbimine on ühekordne tegevus, suureneb aruandluse operatiivsus ja adekvaatsus, kiireneb otsuste tegemise protsess, väheneb aruandluse korraldamise kulu.

Tarkvara juurutamisel tuleb seada struktureeritud eesmärgid ja keskenduda sellele, et kaudsed tulud muutuksid nähtavaks. Konkurentidest eristumiseks investeerige julgemalt oma majandustarkvara projekti!

 

Juhtimine

Üks hea halb projektijuht. Ehk ausalt rollidest, mida paljud põlgavad

Eelmine uudis

järgmine uudis

Kaubandus ja laondus

5 Trends Retailers May Not See Coming Until It’s Too Late

DIGITALISEERIMINE