Uudisvoog:

Tagasi

Äpid – täiesti uus tase majandustarkvaras. Miks need on ERP puhul ainuke mõistlik võimalus?

Allikas: Äri-IT Kevad 2021
Autor: Marek Maido, BCS Itera turundusjuht

Äpid, mis said tuntuks koos iPhone’i telefoniga, on nüüd majandustarkvara lahutamatu osa. Microsofti Business Centrali majandustarkvara on tänu äppidele saanud juurde enam kui 1000 uut lisafunktsionaalsus. Kallis ja kohmakas versiooniuuendus on aga igaveseks ajalukku jäänud.

Äpid – täiesti uus tase majandustarkvaras. Miks need on ERP puhul ainuke mõistlik võimalus?

 

STANDARDLAHENDUS

Kõikide majandustarkvarade puhul saame rääkida standardlahendusest, mille all peetakse silmas tootja nn pakendatud lahendust ja funktsionaalsust. Reeglina võib siin ka tõmmata võrdusmärgi lahenduse hinna ja selle võimaluste ning funktsionaalsuse vahele. Üldiselt kehtib reegel, et palju maksad, nii ka saad.

Tihti tekib küsimus, miks majandustarkvarade hinnad erinevad kümneid kordi. Vastus ongi see, et lahenduste stardipakett ehk standardi funktsionaalsuse ulatus erineb lausa kordades. See, et kõik pakuvad näiteks finantsmoodulit, ei tähenda samu võimalusi ja funktsionaalsust mooduli ulatuses. Erineda võivad näiteks aruandluse võimalused ja muud spetsiifilised nüansid. Lihtsustatud näitena võtame kasvõi igapäevase tarbeeseme auto, mille võimekus, välimus, lisad jm võivad olla seinast seina.

Praegu on turul jämedalt võttes kahte sorti majandustarkvara: standardlahendused, mida kliendipõhiselt ei muudeta, ja lahendused, mis on mugandatavad.

 

EI SOBI KELLELEGI

Samas kehtib selles valdkonnas teinegi üsnagi vettpidav reegel: see, mis sobib kõigile, ei sobi kellelegi (vähemalt mitte hästi). Ütlen seda siiski teatava reservatsiooniga, sest tegureid on väga palju. Ebasobivusest saab eelkõige rääkida veidi suuremate ettevõtete puhul, kus protsessid on välja kujunenud ning nende kaudu on loodud teatav konkurentsieelis. Teisipidi pead sa ju tegema midagi teisiti kui konkurendid, et olla edukas. Siin tulevadki majandustarkvara juurutamisel mängu valdkonna erilahendused, mugandused-arendused vms.

ERP maailmas (Enterprise Resource Planning, ettevõtte ressursside planeerimine) on siin kaks võimaliku lähenemist. On üksikud, kitsalt valdkonnale, näiteks tootmisele või kaubandusele, spetsialiseerunud tarkvara. Ja on suuremad ERP-lahendused, kus pakutakse lisakihina juurde spetsiifilise valdkonna protsesse katvat funktsionaalsust, näiteks üks suurimaid jaekaubanduse lahendusi LS Central (www.lsretail.com), mis põhineb Microsofti Business Centrali ERP-l.

Siin tulevad mängu ka nn äpid ehk laiendused standardlahenduse jaoks.

 

ARENDUSED KUI VÕIMALUS JA KA NN PROBLEEM

Nagu mainitud, pakuvad valdkonnaspetsiifilised erilahendused ja arendused majandustarkvaras ettevõttele võimalust jätkata tegevust juba väljakujunenud protsessidega ja muuta neid ainult seal, kus see on tõesti vajalik ning mõistlik. Samas on see ajalooliselt ka omajagu peavalu tekitanud ja seda just versiooniuuenduste või partneri vahetuse puhul. Versiooniuuendus tähendas varasematel aegadel reeglina suurt investeeringut, mis oli võrdne uue tarkvara juurutamisega, sest kõik arendused tuli uuesti teha.

Lisaks tähendas keerukamate erilahendustega uue partneri juurde minek suuremaid väljaminekud, kuna tal oli vaja kindlasti üsna palju ressurssi, et asjaga tutvuda ja kõigi erilahenduste nüanssidega professionaalselt hakkama saada.

Nagu öeldud, käisid asjad nõnda vanasti, vähemalt Microsofti lahenduste puhul.

 

TERE TULEMAST, ÄPID!

Äpid (applications, rakendused) on meile tuttavad juba üle 10 aasta, kui Apple tutvustas esimest nutitelefoni. Majandustarkvara ringkondades hakati samast ideest rääkima mõned aastad hiljem, aga suurem läbimurre on toimunud suuremate rahvusvaheliste lahenduste puhul viimaste aastate jooksul.

Näiteks 2018. aastal tuli turule täiesti uue tehnoloogilise kontseptsiooniga Dynamics NAV, nimega Business Central, sama ideoloogilise hüppe on teinud ka teine Micrososfti toode AX. Ühtlasi sai hoo sisse Microsoft AppSource, mis on olemuselt sarnane iTunesi või Android Play keskkonnaga. Ainuke olulisem vahe seisneb selles, et Microsofti platvorm on suunatud eelkõige mitmesugustele ärirakendustele.

Oluline lisandväärtus on näiteks Business Centrali ühilduvus Microsofti ülejäänud lahendustega, nagu Excel, Word, Outlook, Teams jne. Lisan siia väikese märkuse, et äpid on lisaks Microsoftile ka mitmetel teistel rahvusvahelistel majandustarkvaradel.

Joonis 1. Äpid tähendavad tohutut lisavõimaluste komplekti, mida lahenduse kasutaja võib sekundite ja minutitega alla laadida.

Joonis 1. Äpid tähendavad tohutut lisavõimaluste komplekti, mida lahenduse kasutaja võib sekundite ja minutitega alla laadida.

PARTNERITE ROLL

Väga olulist osa mängivad partnerid, kes on peamised äppide tootjad. Nii et mida suurem on äppe valmistavate partnerite võrgustik (ka Eestis), seda enam pakutakse äppe erinevate spetsiifiliste küsimuste lahendamiseks. Eri riikides asuvate partnerite valmistatud äpid arvestavad kohalikke maksumäärasid, sealset seadusandlust ning  riigi eripära tervikuna.

Praegu on Microsofti Business Centralil üks suurimad partnerite kogukondi, kellest paljud panustavad suuremate ja väiksemate standardiseeritud lisavõimaluste loomisesse. See omakorda tähendab tohutut olemasolevat lisavõimaluste komplekti, mida lahenduse kasutaja võib sekundite ja minutitega alla laadida.

Joonis 2. Eri riikides asuvate partnerite valmistatud äpid arvestavad kohalikke maksumäärasid, sealset seadusandlust ning riigi eripära tervikuna.

Joonis 2. Eri riikides asuvate partnerite valmistatud äpid arvestavad kohalikke maksumäärasid, sealset seadusandlust ning riigi eripära tervikuna.

 

MEELETU VÕIT KLIENDILE

Suurimaks võitjaks on siin klient ja põhjusi on kaks.

Esiteks on olemas AppSource’i turuplats, kus näiteks Business Centralile pakutakse üle tuhande lisafunktsionaalsuse, mida saab kasutusele võtta sekundite ja minutitega. Rakenduste maht kasvab iga päev.

Teiseks teeb partner kõik kliendipõhised mugandused äpina, mis tähendab väga head ülevaadet eriarendustest ja muidugi täieliku versioonivahetuse paradigma muutust. Microsoft laseb välja kaks uut versiooni aastas ja klient saab põhimõtteliselt uue versiooni öö jooksul. Teisisõnu võib näiteks Dynamics 365 Business Centrali puhul unustada klassikalise versioonivahetuse.

Mõni ütleb ehk, et tema raamatupidamisprogrammis on see juba aastaid nii olnud, aga siin ongi vahe suhteliselt väikeste standardlahenduste ja väga suurte võimekate ERP-lahenduste vahel, mis on kohandatud igale kliendile rätsepaülikonnana.

Juhtimine Tehnoloogia

Palk365 üllatab uuenenud tööajatabeliga. Dynamics 365 Business Centrali palga- ja personalihaldus

Eelmine uudis

järgmine uudis

Kaubandus ja laondus Tehnoloogia

Kuidas olla jaemüügis edukas ka kontaktivabal ajal?

DIGITALISEERIMINE