Uudisvoog:

Tagasi

Uue ajastu algus ehk Business Central koos Power Platformiga – rohkem kui lihtsalt ERP

Autorid: Kadri Kekk; BCS Itera arendaja ja Alla-Enn Soonsein; BCS Itera konsultant

„Muuda säravad ideed briljantseteks äppideks!“Just nõnda reklaamib Microsoft oma uut Power Appsi keskkonda, mis pakub meile kõigile võimalust olla arendaja.

Ilmselt on igaüks meist kuulnud, et äri-maastikul pole piisavalt arendajaid. Selleks et nõudlusele järele jõuda, oleks hinnanguliselt järgnevatel aastatel juurde vaja üle Euroopa 500 000 arendajat, sh 2500 arendajat siin Eestis. Numbrid on suured ja sellises mahus tööjõudu ei paista kusagilt.

Samas me elame digiajastul. Keegi ei taha enam täita dokumente ja avaldusi käsitsi või hoida infot Excelis ühe töötaja arvutis. Ent kuidas ajale mitte jalgu jääda, kui pole neid, kes aitaks meil luua rakendusi, mis võimaldavad seda kõike teha digitaalselt?

Microsofti uus Power Appsi keskkond võimaldab meil aga kõigil olla arendaja.

Igaühekeskkond

Microsoft on tugevalt panustanud Power Platformi süsteemidesse, mida nad ise kutsuvad Low-Code Development’iks. Low-Code Development ehk vähese koodikirjutamisega on võimalik luua rakendusi, mille kaudu saab sooritada lihtsamaid korduvtegevusi ning täiendada selliseid programme nagu näiteks Business Central ja Office365. Lihtsamalt öeldes on tegemist nn igaühekeskkonnaga, mis võimaldab ilma suurema eelteadmiseta luua tööprotsesse lihtsustavaid rakendusi.

Power Platform on justkui Lego komplekt, kust leiad suure hunniku suuremaid ja väiksemaid standardosi, mis sobituvad omavahel ideaalselt kokku.

 

Joonis 1. Power Platformi abil saavad ka kõik need, kes programmeerimiskeeli ei valda, luua töö-protsessi lihtsustavaid rakendusi.

See, kui lihtsalt või keeruliselt neid sobitad, on juba su enda teha, et saavutada seda, mida just sinu ettevõttel vaja läheb. Enamikus ettevõtetes on olemas inimene, kes mõistab äriprotsesse ja oskab teha Exceli tabelitesse valemid, mis muudavad teiste elu lihtsamaks. Tuleb vaid see inimene üles leida, et ta vahetaks Exceli ja PowerPointi Power Platformi vastu.

Power Platform koosneb põhiliselt kolmest osast: Power Apps, Power Automate ja meie klientidele juba tuttavam Power BI. Kõiki neid ühendab andmeallikas Common Data Service’i näol, kuhu on võimalik lisada andmeid paljudest allikatest. Siin tutvustame Power Appsi ja Power Automate’i lähemalt.

Power Apps on mõeldud äppide kasutajapoolse osa loomiseks ning Microsoft Power Automate (varasem Microsoft Flow) abil saab panna tööle protsessid visuaali taga. Kahe peale kokku on saadaval rohkem kui 230 ühendusvõimalust, alustades Office365st ja Dropboxist, lõpetades Twitteri ja LinkedIniga.

Kui aga juhtub, et nende 230 hulgas pole just seda, mis sinu ettevõttel vaja on, siis ei peaks see takistuseks saama. Platvorm võimaldab juurde luua oma n-ö klotse, kuigi standardühenduste hulgas on ka Http päringu ning OData tugi, mille kaudu on võimalik ühendada Power Platform läbi veebiteenuste nii Business Centrali kui ka teiste API-l põhinevate teenustega. Ja võib juhtuda, et neid lisaklotse polegi tegelikult vaja.

Kellele mõeldud

Lahendus on mõeldud kõigile, kes vähegi näevad vajadust ja võimalust oma tööprotsesse automatiseerida. Power Platform sobib just neile ettevõtetele, kes hoiavad andmeid pilves ning soovivad, et need oleks töötajatele ühtselt kättesaadavad ning muudetavad kasutajasõbralikult ja mugavalt otse nutitelefonist. Kuid mis siis, kui oled valinud hoopis oma serverisse paigaldatud lahenduse pilvelahenduse asemel? Ka sellele on Microsoft mõelnud ja loonud Data Gateway ehk värava pilve, mille kaudu saab andmeid veebi publitseerida. Lihtsa vaevaga on võimalik luua oma ühendused, mis näiteks salvestavad kõik arved@firma.ee aadressile saabunud PDF-failid otse juba Business Centrali sissetulevate dokumentide alla, kus saab siis neid juba edasi töödelda. Või miks mitte kasutada Power Platformi, et luua kliendiküsitlus oma teeninduskvaliteedi kohta ja vaadata tulemusi kohe reaalajas BC rollikeskuses? Vaja on vaid veidi fantaasiat, et leida need oma teemad.

Juhtimine Metoodika

Kuidas juhtida muudatusi esimesest päevast alates?

Eelmine uudis

järgmine uudis

Juhtimine Tehnoloogia

3 Important Ways Artificial Intelligence Will Transform Your Business And Turbocharge Success

DIGITALISEERIMINE