Uutisvirta:

Takaisin

Dilemma Dynamics NAV ratkaisun omistajille – kumpi valita: version päivitys vai uusi käyttöönotto?

Yrityksen tarpeisiin vastaavalla toiminnanohjausjärjestelmällä on suuri rooli liiketoiminnan kehittämisessä ja onnistumisessa. Järjestelmäversion päivittämiseksi täytyy tehdä päätös tavasta, jolla se toteutetaan.

Microsoft Dynamics NAV:n tapauksessa on kaksi vaihtoehtoa: version päivittäminen tai uusi käyttöönotto.

Version päivittäminen on sopiva vaihtoehto, kun nykyinen ratkaisu kattaa kaikki yrityksen tarpeet ja merkittäviä muutoksia prosesseihin ei tarvitse tehdä.  Tässä tapauksessa tarkoituksena on vaihtaa viimeisimpään versioon, jotta saadaan käyttöön viimeisin alusta tai uusia toimintoja.

Jos olemassa oleva ratkaisu vaatii merkittäviä muutoksia, on syytä harkita uutta käyttöönottoa, mukaan lukien liiketoimintojen optimointia ja muokkaamista. On esimerkiksi syytä arvioida yrityksen toimintojen tavoitteita. Tässä tilanteessa voidaan poistaa toiminnot, joiden kohdalla vastaus on: ”Emme tiedä miksi teemme näin, mutta näin on aina tehty.” Tämä pätee myös, jos prosessit ovat todellisuudessa muuttuneet, mutta toiminnanohjausjärjestelmään ei ole tehty muutoksia.

Tässä tapauksessa parhaan tuloksen saavuttamiseksi, on tarpeellista tehdä syvempiä rakenteellisia muutoksia – keskittymällä liiketoiminnan kannalta kriittisiin tekijöihin ja prosessien rakentamiseen toiminnanohjausjärjestelmässä asianmukaisesti. Jokainen järjestelmän uusi versio tarjoaa laajempia mahdollisuuksia uuden alustan ollessa lisähyöty.

Merkittävimmät erot version vaihtamisen ja uuden käyttöönoton välillä on esitetty seuraavassa kuvassa:

Tärkeitä tarkastelun aiheita ennen valinnan tekemistä:

 

  • Kehitys – Toimiiko uuden version perusratkaisu eri tavalla?
  • Prosessit – Onko tarvetta optimoida joitakin osaston töitä tai muuten uudelleenorganisoida?
  • NAV Raportit – Ovatko kaikki vanhat raportit tarpeellisia vai voidaanko ne korvata liiketoiminta-analytiikan ratkaisulla?

 

Ennen investoinnin tekemistä tulisi analysoida, mikä on oikea ratkaisu liiketoiminnan kannalta tällä hetkellä ja myös tulevaisuudessa. Täytyy myös pohtia, mitä tulisi tapahtua 3-5 vuoden jälkeen ja mihin halutaan edetä.

Mikä sitten olisi paras ratkaisu?

Usein käytössä oleva järjestelmä toimii hyvin ja sitä on päivitetty muutosten mukaan. Tällöin paras tapa lienee tehdä versionvaihto ja siirtyä uuteen alustaan samoilla prosesseilla. Itseasiassa ratkaisun ”arkkitehtuuri” tulee ottaa huomioon, joka riippuu NAV versiosta. NAV2016 versiosta alkaen kehitysten toteutuksia on lähestytty uudella tavalla, ja tämän seurauksena tulevaisuudessa investoiminen seuraaviin versioihin on edullisempaa.

Oli tilanne mikä vain, hyödyllisten tulosten saavuttaminen vaatii paljon aikaa ja omistautumista järjestelmän haltijalta.

Lyhyesti: versionpäivitysprojekti on paras valinta liiketoimintamallille, jota ei tarvitse muuttaa, mutta hyötyy uusimmasta teknologiasta ja uusista toiminnoista.

Yritysten, jotka haluavat uudelleenorganisoida toimintaansa ja tehdä jotakin eri tavalla, tulisi miettiä uutta käyttöönottoa, joka ei kuitenkaan tarkoita samaa määrää työtä kuin ensimmäinen NAV-käyttöönotto.

Yrityksen ei tarvitse tehdä päätöstä yksin, ja onkin kannattavaa pohtia tarpeita kokeneen ohjelmistokumppanin kanssa. Muista pitää liiketoimintasi ja toiminnanohjauksesi ajan tasalla, jotta pysyt kilpailukykyisenä.

Liikepalvelut Liikkeenjohto

NAV365 – nopea, edullinen ja loistava

Eelmine uudis

järgmine uudis

Liikkeenjohto

NUCLEUS RESEARCH: “Microsoft Dynamics 365 delivers 17USD for Every Dollar Spent”