Uudisvoog:

Tagasi

Unustame kallid versiooniuuendused tänu Dynamics 365 Business Centralile

Autor: Margo Touart: BCS Itera arendusjuht

Dynamics 365 Business Centrali majandus ­tarkvara (endise nimega Dynamics NAV või Navision) põhiolemuseks on avatud lähte­kood ja tänu sellele kohandamisvõimalus konkreetse valdkonna või ettevõtte vaja­dustega.

Vertikaallahendused

Tänu Dynamics 365 Business Centrali kohandamis võimalusele on tulnud turu­le ettevõtted, kes on spetsialiseerunud selle tarkvara vertikaallahenduste aren­damisele ja müümisele teatud ärisekto­rile. Saadaval on kümneid või isegi sadu valdkonna põhiseid lahendusi näiteks jae­müügi­ ja rendiettevõtetele, automüüjaile, elektroonikatootjaile, samuti toiduaine­tööstusele jt.

Juurutuspartnerid

Soetatud Business Centrali lahendust saavad juurutuspartnerid omakorda eda­si arendada kliendi vajaduste järgi. Ette­võtetele see meeldib, nii et kohandusi tel­litakse palju. Nii on peaaegu igal ettevõttel oma unikaalse lähtekoodiga versioon sel­lest tarkvarast.

Tarkvarauuendused

Paraku on sellisel kohandamisel ka üks miinus. Kui aasta­-paari pärast on soov kasutusele võtta tarkvara uuem versioon, siis tuleb lähtekoodi kohandused uuesti teha või mõne targa tööriista abil pool­automaatselt üle kanda. Igal juhul vajab uuendamine arendajate sekkumist ja an­nab keskmist sorti arendusprojekti mõõdu välja.

Dynamics 365 Business Centrali uued võimalused

Business Centrali versiooniga pakub Microsoft uut kontseptsiooni arenduste tegemiseks – extension’id või rahva-keeli äpid. Nagu nimetuski ütleb, on tegu laiendustega, mitte muudatustega algses lähtekoodis. Teisisõnu: muudatused seisa­vad eraldi baasrakenduse lähtekoodist ja ei sega baasrakenduse tarkvarauuendusi ning keerukad versioonivahetusprojektid jäävad minevikku. Uus tehnoloogia seab teatud piiranguid ja võib mõne muudatuse keeruliseks teha, aga versioonivahetuste lihtsus ja uued või­malused on kokkuvõttes seda väärt.

Äpid

Arenduspartnerid saavad nüüd paketee­rida oma arendused äppideks ja kliendid paigaldada­eemaldada neid viisil, nagu oleme harjunud telefonis tegema. Nii muu­tuvad lisaarendused kaubaks ja lisaks mai­nitud vertikaalversioonide arendajatele on turule tulnud ettevõtted, kes arendavad ja müüvad baasrakendusest puuduvaid, aga samas paljude klientide jaoks huvita­vaid lisafunktsionaalsusi, nn horisontaal­lahendusi (nt kuluaruanded, palk, personal, ajaarvestus, kassamüük jpm). Saadaval on lai valik lisafunktsionaalsust, millega oma majandustarkvara täiendada.

AppSource

Äppide abil on avanenud lisafunktsionaal­suste turg, kus toimivad hästi sellised turu­mehhanismid nagu nõudlus, pakkumine, kvaliteeditagasiside, konkurents ja parim hind, mis kokkuvõttes on kahtlemata posi­tiivne ja millest võidavad kõik osalised, eel­kõige kliendid.

Dynamics 365 Business Central on küll Microsofti laienduste poe AppSource’i uusim liige, aga see on lühikese ajaga muu­tunud suurimaks äppide arvuga ERP­ks. Hetkeseisuga on business Centralile saa­daval ligikaudu 1000 lisafunktsionaalsust pakkuvat äppi.

Kaubandus ja laondus Tootmine

Laomehe paberivaba töölaud Business Centralis – Smart Warehouse

Eelmine uudis

järgmine uudis

Juhtimine

Uus ja põnev Äri-IT Sügis 2020 ajakiri on ilmunud

DIGITALISEERIMINE