Uudisvoog:

Tagasi

Majandustarkvara mobiilsed lahendused ja nende juurutamine

Allikas: Äri-IT Sügis 2022

Autor: Terje Keskküla, BCS Itera tootmise konsultant

Reaalajas ülevaate saamine äriprotsessidest pole kunagi nii mugav olnud: statsionaarse arvuti kõrval saab selleks nüüd kasutada ka näiteks tahvelarvutit või nutitelefoni.

 

Majandustarkvara mobiilsed lahendused ja nende juurutamine

Microsoft Dynamics 365 Business Central (BC) majandustarkvara lubab juhtida äriprotsesse tõepoolest mobiilsete töövahenditega, nagu tahvelarvuti, käsiskänner või tavaline mobiiltelefon. See omakorda annab ettevõttele lisavõimaluse kasutada mugavaimat viisi reaalajas äriprotsessidest ülevaate saamiseks.

Business Central programmil on olemas standardvaated, mis muudavad mõõtmeid ehk skaleeruvad mobiili või tahvelarvuti vaateks. Ja appstore’is saab võtta juurde liideseid, mis lisavad mobiilseid vaateid või funktsionaalsusi.

Mobiilsed vaated võivad olla vajalikud müügimehele, kes käib objektidel ringi ja peab kiirelt müügitellimusi sisestama. Tahvellahendused on head tööpinkide juures või ladudes, et kiirelt registreerida tegevus või tööaeg. Ka juhtivtöötajad saavad mobiilist kiirelt ülevaate kliendi saldodest, ettevõtte bilansist või avatud tellimustest.

Kindlasti on ka mobiilsete lahenduste puhul alles võimalus paluda arendajal luua juurde teatud protsessi osaga sobivad vaated.

Selleks et protsessi just enda äri jaoks sobivaks modelleerida, soovitame alustada kõigepealt väikesest analüüsist, abiks rida küsimusi.

 

Milline on tööprotsess?​

Proovi kaardistada tööprotsess, mida soovid modelleerida. Peensusteni ei pea minema, alustuseks on hea, kui on olemas ülevaatlik plokkskeem. Nii on võimalik arusaadavalt seletada, millised on selle protsessi tegevused, millised tegurid protsessi käivitavad ning kus ja millise tegevusega protsess lõpeb. Selle harjutuse juures on ka hea üle vaadata, millised andmed liiguvad protsessi kaudu.

 

Kes on tööprotsessis osaleja/kasutaja?​

Kui tööprotsess on kaardistatud, siis on lihtne etappide juurde märkida, kes selles osalevad. Mõelge läbi, kes on need, kes peavad protsessis andmeid tekitama ehk raporteerima, ning kes hakkavad andmeid tarbima.

 

Minimaalne info

Kuidas teha protsessis osalejale õige töölaud? Milline on minimaalne tarvilik info, et oluline ja vajalik saaks tehtud? Seejuures tuleb meeles pidada, et mida vähem valikuid, seda efektiivsem on raporteerimine.

 

Töövahendid

Mõtle läbi, millised on need töövahendid, mis on sinu äris kuluefektiivsed.​ Rahalised võimalused on ettevõtteti erinevad ja töövahendid on üks väga oluline punkt, mille peale mõelda. Siin tuleks välja arvutada töövahendite investeeringust saadav kasu. Kasu võib olla ka kaudne, näiteks töövahend on ergonoomilisem või lihtsalt kasutajale mugavam kasutada. Kui lõppkasutaja on töövahendiga rahul, on kindlasti ka efektiivsus kõrgem.

 

Kiirus

Siin on kolm aspekti: levi, seadmete hulk ja andmete vahetuse sagedus. Kas tootmis- või laohoones on piisav wifi või andmeside levi? Lisaks tuleb mõelda, kui tihti on vaja programmis ühte või teist tegevust registreerida. Kui palju seadmeid üheaegselt infot vahetavad? Kas infovahetus peab käima reaalajas.
Kui vastuvõtus, komplekteerimises ja väljastuses on aktiivses kasutuses suur hulk seadmeid, mis vahetavad iga paari sekundi tagant andmeid, siis ei pruugi Business Centrali standardlahendus sobida. Seega tuleks mõelda, millised peavad olema investeeringud leviala laiendamisse; kas protsessiliselt on vaja kohene andmevahetus Business Centraliga või saab muuta protsessi selliselt, et andmevahetus toimub ainult töölaua juures, kus on vastav dokk ning andmete kogumine mobiilses seadmes toimub vahetabelitesse.

Joonis 1. Protsessid, mida soovime juhtida majandustarkvaraga

Joonis 1. Protsessid, mida soovime juhtida majandustarkvaraga

 

Pärast esmast kaardistust ja lõpptulemuse paikapanemist on võimalik koos konsultandiga üle vaadata eri võimalused. Kas Microsoft juba skaleerib sobiva vaate või on vaja seda veidi muuta või luua midagi täiesti uut?

Millised valikud on Microsofti Appstore’is? Kas on olemas tasuta äpid ning milliseid vaateid või lahendusi nad võimaldavad? Võib-olla peab minema litsensiga hallatava rohkemate funktsionaalsustega äpi peale. Kogu selle protsessi paikapanemisel ja tegemisel on hea teada, et Business Central on juba võtnud sellise suuna, et toetada ettevõtete mobiilseid vajadusi.

 

Näidisvaated:

  • BC standardse müügitellimuse sisestamise kohandatud vaade, kus sisestavate väljade arv on viidud miinimumini:

BC standardse müügitellimuse sisestamise kohandatud vaade, kus sisestavate väljade arv on viidud miinimumini

  • BC mobiilivaatesse arendatud eraldi sisendtabel tootmise väljundi raporteerimiseks:

BC mobiilivaatesse arendatud eraldi sisendtabel tootmise väljundi raporteerimiseks

  • Üldine avalehe vaade:

Üldine avalehe vaade

  • Microsoft Appstore’st alla laetav äpp:

Microsoft Appstore’st alla laetav äpp

Ärianalüüs

Kolmekihiline ärianalüüsi lahendus

Eelmine uudis

järgmine uudis

ERP

Väikesed lahendused suurele majandustarkvarale ehk kuidas täiendada ja arendada oma põhilahendust väikeäppide abil

DIGITALISEERIMINE