Uudisvoog:

Tagasi

Koidu Kask: karjääri saab ka nii teha!

Allikas: Äri-IT Kevad 2022

Autor: Taivo Paju, Äri-IT peatoimetaja

„Ma ei oska vait olla ja ei kannata rumalat tööd. Kui näen, et on võimalik asju paremaks teha, võtan alati sõna. Eks see on mulle elus kätte ka maksnud,” ütleb BCS Itera ärianalüüsi konsultant Koidu Kask.

Koidu Kask: karjääri saab ka nii teha!

Ta meenutab, kuidas üks endine ülemus ütles talle, et tal on kaks valikut, kas lasta Koidu lahti või valida ta juhatusse. Ülemus valis viimase ja Koidu oli tootmisettevõttes Interconnect Product Assembly AS (IPA) juhatuse esinaine koguni kuus aastat, vastutades finantsvaldkonna, varude planeerimise ja administratiivse poole eest. Enne seda oli ta samas kohas planeerija, planeerimisjuht, logistikajuht ja tarneahelajuht. Kooli müügijuhi erialal lõpetanud Koidu on töötanud ka Legosid müüvas ettevõttes ning vedanud oma firmat.

„Mulle meeldis väga planeerimise töö, mis eeldab numbritega tegutsemist ja protsesse. Kui meie ettevõttes algas uue majandustarkvara juurutamine, tundsin kohe, et see on n-ö minu asi. Läks nii, et hakkasin ise kasutajaid välja õpetama,” meenutab Koidu. „Otsisime uut ERP-d juba mõnda aega, olin katsetanud mitut programmi. Põhjaliku analüüsi tulemusena leidsime BCS Itera ja ma võtsin uuele tarkvarale ülemineku nii tarkavara peakasutaja kui ka projektijuhina enda kanda. Projekt oli äärmiselt põnev: kuidas panna üks programm toimima nii, et sellest oleks kõige enam kasu! Kindlasti ei olnud ma mingi lihtne klient. Näiteks kui alguses öeldi, et kõik on standardipaketis, ja siis selgus, et üks ja teine asi ikka ei olnud, siis ma ajasin näpuga rida ja muudkui võitlesin. Aga kokkuvõttes oli see protsess väga nauditav ja me kõik arenesime. Itera oli mõnusalt metoodiline – kõik tööülesanded on määratud ja vastutusalad jagatud.”

 

Inimeste juhtimine jäägu teistele

Siis sai aga Koidul juhatuse liikme leping läbi ja ta tahtis sellest ametist kõrvale astuda. „Ausalt öeldes olin saanud aru, et mulle ei meeldi inimesi juhtida. Pakkusin, et võin olla majandustarkvara peakasutaja. Olin ju kõik äriprotsessid ise välja töötanud ja teadsin unepealt, kuhu mida peaks sisestama ja kuidas see programm toimib. Asutasin oma konsultatsioonifirma majandustarkvara juurutusprotsesside tegemiseks, tegin raamatupidamist ise ja… siis mõistsin, et ka see ei ole siiski minu jaoks,” meenutab Koidu. Ta võttis aastakese vabaks ja reisis palju mööda maailma. „Ma ei teadnud tõesti, mida oma eluga edasi teha! Siiski olin vaadanud vaikselt Itera poole, käinud seal hommikukohvi-seminaridel ja seega uurisin ühel hetkel tegevjuht Erko Tamurilt, kas neil võiks minu vastu huvi olla.”

Erko küsis vastu, mida Koidu teha tahab. Ta vastas, et ta ei taha inimesi juhtida, vaid olla spetsialist ja tegeleda analüüsiga. „Tegelikult tahtsin saada Mihkliks. Mihkel Nugis on Itera äriarenduse ja ärianalüüsi alustala, täiesti teistmoodi ajuehitusega inimene. Superinimene. Loomulikult ma temaks ei saa, aga ta on igas mõttes mulle eeskujuks,” muigab Koidu. 2019. aasta 1. aprillil kirjutas ta igatahes töölepingule alla ning asus tööle ärianalüüsi konsultandina.

 

Tõlk kliendi ja arendaja vahel

„Minu töö on tegeleda aruandluslahendustega. Võtan kliendi äriprotsessid pulkadeks ja analüüsime, millist aruandlust on vaja ning mille alusel nad äriotsuseid teevad. Uurime, kas neil on endal analüütikud või võtame lahenduse loomise enda peale. Teen ka aruandlust, aga koodi ei kirjuta, pigem olen tõlk kliendi ja arendaja vahel. Tean, kuidas tehnilist poolt inimkeelde panna, ja selgitada seda neile, kes tehniliste teemadega kokku ei puutu või igapäevaselt nendega ei tegele,” selgitab Koidu. „Ma ei osanud seda loota, aga olen saanud kujundada oma tööd selliseks, et mulle tõesti meeldib seda teha. Mul on lahenduste kokkupanekul suhteliselt vabad käed. Ma saan teha koolitusi. Töövahendid on piiritletud Microsofti tarkvaraga, aga koos kliendiga kujundame talle sobiva lahenduse. Suhtlemist on palju, nii et süvenemisaega on vaja rohkelt. Ja minu jaoks on oluline, et saan teha ühe toote otsast lõpuni – näen, kuidas klient seda kasutab ning mis kasu ta sellest saab. Õppimist on kogu aeg, sest programmid uuenevad iga kuu. Aga nii põnev on detailidesse minna ja tervikpilt kokku panna.”

Koidu sõnu tunneb ta selgelt, et ta on õiges kohas. „See on suurepärane, et mul on olemas ka teise poole kogemus. See tähendab, et ma tean, mida kliendid vajavad, ning ma oskan seda neile öelda. Iteras töötavad tõelised oma ala entusiastid. Ega see, kes arvab, et lihtsalt tuleb midagi tegema, siin ellu ei jäägi. Igaühel on omad oskused ja me peame suutma oma tööd koordineerida meeskondade vahel. Mu suu ei püsi endiselt kinni, aga siin tunnen, et minu mõtetest on kasu!”

 

Hobid alates reisimisest ja spordist kuni arvutimängude ja teleseriaalideni

Koidu käib regulaarselt trennis, sest tahab võimalikult kaua tervena elada. „Ma tõesti ei suuda kuulata inimesi, kes hädaldavad oma haiguste üle, selle asemel et midagi ette võtta! Mulle meeldivad rühmatreeningud – sellised, mis on kindlal kellaajal, et ma tean täpselt, millal trenni lähen. Muidu võib jääda minemata,” naerab Koidu.

Tervise alla võib liigitada ka tema teise, võib-olla veidi kummalise hobi – talle meeldib vaadata Ameerika saateid ülekaalulistest, pruutkleitide valimisest ning suhetest. „Mitte et ma vaataksin neid ja mõtleksin, et vau, mis elu! Vastupidi, ma vaatan ja mõtlen, kui tühi elu. Vaatan ja imestan, kui tühiseid asju tähtsustatakse. See avab silmi ja aitab õigel rajal püsida.”

Oma elustiili kohta ütleb ta nii: „Tarbin vähe ja elan säästlikult. Ma ei hoia oma kodus asju, mida ei kasuta. Seetõttu meeldib mulle ka kolida, sest see säästab asjade kogumisest.“

Koidule meeldib ka metsas matkata ja arvutimänge mängida. Väljaspool tööaega on ta suhteliselt eraklik, nagu välja tuleb. „Tööl on nii palju suhtlemist, et ma vajan pärast seda enda aega. Mulle meeldib reisida ja just üksinda. Lemmikkohaks on Uus-Meremaa, kus olen kolm korda käinud ja plaanin veel minna. Sõita kuu aega üksinda mööda Uus-Meremaad, 8000 km rendiautoga, ilma et peaks kellelegi seletama, kuhu, milleks, millal läheme… Jah, ma olen ikkagi eraklik tüüp!”

Koidu kuulub ka Naiskodukaitsesse. Ja ta käib ka iga paari nädala tagant maal isal abiks. „Isa juures käin akusid laadimas,” sõnab ta. „Kuna poeg on juba nii suur, et õpib Viljandi Muusikaakadeemias, siis saan täna elada iseendale. Ja mulle meeldib see – meeldib teha tööd nende asjadega, mis minust sõltuvad. Ja vastutada oma lubaduste eest ise.”

Määratlemata

Kadri Kekk: kes ütles, et IT-valdkond naistele ei sobi?

Eelmine uudis

järgmine uudis

Ärianalüüs Juhtimine

Toimus BCS Itera ärianalüüsi hommikukohvi seminar (pildid ja ettekanded)

DIGITALISEERIMINE