Uudisvoog:

Tagasi

Tulumaksuvaba aastal 2018

Autor: BCS Itera arendaja Kalle Tamm

Aastaid on räägitud, et Eestis võiks olla astmeline tulumaks, aga tegelikult on astmeline tulumaks juba ammu kasutusel.

Nimelt kuni 2017 aasta lõpuni oli esimesed 180 eurot iga kuu maksuvabad ehk tulumaks 0% ja üle 180€ maksustati 20% tulumaksuga. Vana seaduse kohaselt said kõik kasutada tulumaksuvaba ja kehtis võrdsuse printsiip.

Alates 2018 hakkas kehtima uus seadus, mis tõstis maksuvabastuse kuni 500 euroni kuus ehk 6000 euroni aastas, aga selle täpne suurus sõltub saadavast tulust. Oluline muutus on see, igaüks saab otsustada oma kasutatava maksuvaba tulu suuruse ja seda kasvõi iga kuu muuta. Muudatuse soov võib olla näiteks tingitud ühekordsest preemiast, sest tegelikult peab maksuamet arvestust aasta kaupa. Maksuamet soovitab maksuvaba taotluse esitamisel kasutada järgmist loogikat:

Märkusena peab lisama, et töötaja saab tegelikult määrata maksimaalse maksuvaba tulu. Näiteks kui töötaja soovib maksuvaba tulu suuruseks 400€, aga palk on 1500€, siis lubatav ja arvustes kasutav maksuvaba on 333€. Aga kui palk on 1000€, siis võimaliku 500€ maksuvaba asemel kasutatakse töötaja soovitud 400 eurot.

Kõikide nende maksuvaba taotluse esitamise, haldamise ja töötlemise jaoks on olemas lahendus Dynamics NAV palgamoodulis. Taotlus tekste saab seadistada ja võimalik kasutada mitut keelt, võimalik rakendada summade kontrolle ning määarata lubatud minimaalset esitamistähtaega. Samuti saab vajadusel lisada mõne faili. Taotlusel peab töötaja peab määrama ainult kuupäeva ja summa.

Personalijuhi vaates on võimalik antud taotlust lubada, mille tulemusena tekivad töötajale automaatselt vastavalt taotlusele soovitud maksuvaba tulu seaded. Tagasi lükkamise korral saab märkida ka põhjuse, mis jõuab tagasi ka töötajale.

Taotluste hoidmine tarkvaras vähendab andmete töötluses tekkivaid vigu, hoiab personalitöötaja aega kokku, annab taotlustest ülevaate ning kokkuvõttes on ka palju mugavam ja kiirem.

 

Ärianalüüs Määratlemata

Power BI KAMPAANIA BI4Dynamics klientidele

Eelmine uudis

järgmine uudis

Tehnoloogia

Dynamics NAV 2018 uued võimalused – tehisintellekt, ärianalüüs ja automatiseerimine.

DIGITALISEERIMINE