Uudisvoog:

Tagasi

ERP lahenduste mõju muutuste elluviimisele

Autor: Erko Tamuri, BCS Itera tegevjuht

Äärmiselt tore on olla kaasas ettevõtetega, kes viivad ellu muudatusi, eesmärgiga tagada jätkusuutlikkus konkurentsitihedal ettevõttemaastikul. Üha enam Eesti ja Baltikumi ettevõtteid ei karda enam mõistet ERP lahendused (majandustarkvaralahendused), vaid otsivad aktiivselt võimalusi, kuidas oma investeeringuid teadlikult selles valdkonnas ellu viia.

Changing the word impossible to possible.

Changing the word impossible to possible.

ERP lahenduste juurutamine ei ole ammugi enam ainult suurettevõtete mängumaa, aina rohkem selle valdkonna investeeringuid teevad keskmise suurusega või alles äri alustavad ettevõtted. Mis on aga need peamised märksõnad, mis iseloomustavad ERP lahendusi aastal 2016.

Mobiilsus
ERP lahendused poevad aina rohkem välja nö traditsioonilistest arvutitest. Trend maailmas on juba mitmeid viimaseid aastaid, kus nö „nuhvli“-seadmeid turustatakse üha rohkem kui tava-arvuteid. Ja need mobiilsed seadmed ei ole ainult vabaaja ja meelelahutuse teenistuses, vaid üha rohkem ka erinevates ärides ja töörollides. Sestap ka ERP lahendused on paindlikult oma sõbralikkust mobiilsele turule seadnud: iga endast lugupidav lahendus on loonud võimaluse, et neid lahendusi saab kasutada erineva suurustega nutitelefonidel või tahvelarvutites ning omavad korralikke app’e ning intelligentseid kasutajaliideseid.
Suund on kindel: mida rohkem ettevõtte töötajaid suudetakse ERP lahendusega siduda kasvõi mobiilseid vahendeid kasutades, seda suurem tootlikkus lahenduste kasutamistest välja pigistatakse.

Pilvepõhised lahendused elik teenusepõhine ärimudel
Hiljutine rahvusvahelise uuringufirma Gartner uuring väidab, et ca 2018. aastaks (s.t. 2-3 aasta jooksul) vähemalt 30 protsenti ettevõtetest juurutavad või täiendavad oma ERP lahendused nö pilvepõhiselt. Ja põhjus väga lihtne – traditsiooniliste ERP lahenduste ärimudelite (nt. litsentsid, tarkvarakindlustused jne) soetusmaksumused on lihtsalt liiga mahukad, et tasub oma strateegiad ja lahendused siduda nö. teenusepõhiste lahendustega.
Ja efekt äriettevõtetele on veelgi suurem, kui lisaks ERP lahendustele suudetakase pilvekeskkonnas korraldada ka oma ettevõtete muude lahenduste (nt. töörühma-, dokumendihalduse-, siseportaali- ja kontoritarkvaralahenduste, serverite jpm) kasutamist.

Asjade internet
Internet of things (asjade Internet) või Internet of Everything trend maailmas, kus üha enam erinevaid tooteid või ka teenustega seotud objekte on varustatud spetsiifiliste tsensoritega, mis võimaldavad lähetada vajalikku teavet, ilma inimeste otsese vahelesegamisega. See omakorda on loonud vajaduse, et ettevõtted, kes üha enam selles valdkonnas tegutsevad vajavad väga häid ERP lahendusi, mis suudavad seda informatsiooni-voogu süstemaatiliselt analüüsida ning seeläbi vajalikke äriprotsesse (sic! eelkõige teenindus) korraldada.
Andmete suur hulk on ettevõtetele väljakutseks, sest seeläbi suudetakse paremini hinnata ostjate käitumist ning oma tooteid/teenuseid veelgi paremini turustada. ERP lahendused siinkohal muutuvad nö trendi-prognoosijateks vs traditsioonilise kuvandiga kui andmete kogujad.

Interaktiivsed kasutajaliidesed koos sotsiaalmeedia võimalustega
Kui jälgida maailma parimate ERP lahenduste (nt. Dynamics NAV) disaine, siis need liiguvad aina selles suunas, et ükskõik, mis seadmetega lahendust kasutada, on lahendused arusaadavad ja kergesti hoomatavad. Lisaks võimalus vastavalt oma rollile kujundada ise lahenduse väljanägemist. Kõik on allutatud sellele, et üha rohkem ettevõtte inimesi väiksema kuluga meelitada kasutama kogu ettevõtte struktuurkapitali hüvesid ning seeläbi jällegi tootlikust parandada. Ja tagatipuks võime oma ERP lahendused siduda sotsiaalmeedia ja -võrgustiku võimalustega loob ettevõtetele hea aluse juhtida kogu oma väärtusahelat – alates toodete/teenuste turustamisest kuni lojaalsusprogrammideni välja.

Mitte suurte mängumaa
Läbi senise ERP lahenduste ajaloo on nende lahenduste põhikasutajad olnud kas suured või väga suured ettevõtted. Nüüd on see trend tugevalt muutunud – üha rohkem keskmise suurusega või isegi oma äri alustavaid ettevõtteid on mõistnud, et investeeringud ERP lahendustesse annavad neile võimaluse olla kas jätkuvalt konkurentsis või võimaluse sihipäraselt kasvada. Mobiilsed, pilvepõhised ja paindlikult kohandatavad ERP lahendused loovad selleks head eeldused.

Julget pealehakkamist ja eesmärgiga olla konkurentsis ka 2016 aasta ning hiljemgi, tasub vajalikud otsused teha juba täna.

Head investeerimist ERP lahendustesse !

 

Määratlemata

Ajakirja Äri-IT 2016 kevadnumber on valmis

Eelmine uudis

järgmine uudis

Tehnoloogia

BCS Itera VIDEO-WEBINAR | Dynamics NAV 2016 – pangaväljavõtte käsitlemine (9 minutit)

DIGITALISEERIMINE